Saturday, May 1, 2010

Scone Kismis

Lately memang minat nak buat scone..termasuk makan scone yang lembut ini. sapu butter or jem dan pekena dengan teh herba.. memang cun abis.



This resipi yang sempat di salin masa tv3 buat MHI di hotel Carcosa Seri Negara, Kuala Lumpur, petang tu juga terus buat scone nih .Memang lembut dan tak rugi mencuba nya.

250gm tepung gandum
125 gm susu segar
50 gm gula
60gm butter
1 biji telor
sedikit esen vanila
1 tbsp baking powder
300gm Kismis (dicuci dan toskan sebentar sehingga kering. gaul dengan sedikit baking powder)

Gaul tepung gandum dengan baking powder serta gula di dalam mixer. Biarkan bergaul sebati dengan kelajuan sederhana. Masuk kan butter. putar lagi sehingga sebati. masukkan telor . Biar kan berputar sebati dan masukkan susu segar, esen vanilla . Gaul sebati lagi. kemudian masukkan kismis yang telah di cuci dan di gaul dengan baking powder (anggaran 1 sudu teh)


scone yang telah siap di bakar


Masukkan kedalam acuan kecil kecil yang telah di glaze dengan mentega. adunan yang hendak di bakar di sapu atas nya dengan telor yang telah di pukul sedikit.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...