Friday, May 7, 2010

TRADITIONAL PIZZA BASE



tak ingat kat mana aku dapat resipi ni tapi aku nak kredit kat empunya diri yang sudi berkongsi resipi

TRADITIONAL PIZZA BASE ( base ni jenis yg lembut)
Menghasilkan 2 keping pizza base bersaiz 9 in

350 g tepung roti (strong white bread flour)
1 sudu kecil garam (paras rata)
3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera (easy blend dried yeast)
225 ml air suam
1 sudu besar minyak zaitun - boleh ganti dgn minyak masak jika suka

Cara membuat:

Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.Larutkan garam dalam air.
Tuangkan air dan minyak zaitun ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata. Uli adunan diatas tempat permukaan yg di tabur dgn sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yg dilenser dgn sedikit minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.Uli adunan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2 .Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yang dikehendaki.
Letakkan kedalam dulang pembakar dan dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula

Cucukkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti
Bakar di dlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju

Bakar semula sehingga keju cair





aku taburkan mozarella cheese kat atasnya dan bakar dalam 7 minute dengan menggunakan api atas saja untuk mencairkan cheese

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...