Sunday, May 23, 2010

Mousse Chocolate Cake


walaaaaa...makcik suka the texture..


copy paste and credit to Forum Cari

Resepi mousse Chocolate cake [speedial]

Bahan2
625 gm Cooking Chocolate --->> I used only 500 gm cooking choc
225 gm Marjerin/butter --->> I guna majerin jer
325 Tepung Naik sendiri --->> I guna tpg gandum jer + 1 sudu teh b/powder + 1/2 sudu teh soda bikarbonat
500 ml air sejuk --->> air ais dari peti sejuk
secubit garam
250 gm gula --->> I guna 150gm jer gula
3 biji telur.

Cara-caranya:-
Masak coklat bersama marjerin hingga cair masukkan air sejuk dan kacau sehingga rata. Biarkan ia sejuk.
Pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang. Masukkan garam.
Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan coklat tadi berselang seli. --->>> Hak ni mula2 I blender jer telur dan gula sampai gula hancur, pastu masukkan tepung ngan choc cair tu, then blender lagi....dah siap.
Bakar pada suhu 150 - 170'C selama 1 jam or lebih/sehingga masak. --> suhu ni bergantung pada oven masing2 sbb takut kek merekah bila oven terlalu panas. Loyang plak I guna 9"x9" just nice takdelah tinggi sangat kek tu, rasanya kalu guna loyang 8"x8" mesti tinggi elok

Bahan2
625 gm Cooking Chocolate --->> I used only 500 gm cooking choc ikut speedial
225 gm Marjerin/butter --->> I guna 1 buku butter trus.. senang sket takyah timbang bagai
325 Tepung Naik sendiri --->> ikut kesesuaian... kalu self raising ada guna hok tu kalu takdak guna tpg gandum ikut style spedial
500 ml air sejuk --->> air ais dari peti sejuk
secubit garam--->> I omit cos dah guna salted butter
250 gm gula --->> I used 170gm sugar instead of 150gm kalu ikut speedial... sweet tooth...
3 biji telur.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...