Sunday, May 23, 2010
AU DE GRATIN CAULIFLOWER
Resipi khas untuk cik G yang mengidam nak makan aw aw.
AU DE GRATIN (CAULIFLOWER)
AU DE GRATIN (CAULIFLOWER)
CAULIFLOWER - POTONG BESAR DAN REBUS SEBENTAR SEHINGGA LAYU DIDALAM, AIR REBUSAN YANG DI CAMPUR SEDIKIT GARAM
Kalau ada cabbage pon boleh tambah..just belah 6 – rebus dan toskan – rebus setengah masak
Sauce putih
Bahan
•2 sudu makan butter
•8 sudu makan tepung gandum
•1 gelas susu fresh milk ( saya gunakan susu tepung dan di campur kan dengan air)
•garam
• serbuk lada putih atau lada hitam
Mixed herb – 2 sudu kecil
Parutan keju cheddar
caranya:
Cairkan butter didalam saucepan dengan api yang kecil , masukkan tepung. Gaul rata tetapi jangan sampai kuning. Masukkan air (jika menggunakan susu tepung atau gunakan susu fresh dan omitkan susu tepung) personally saya lebih suka menggunakan susu tepung. Masukkan lada putih, mixed herb. Masak dan sentiasa di kacau sehingga pekat dan tidak berketul. ( peringkat kepekatan sauce terpulang pada ke sesuaian masing masing. Saya suka ianya agak mencair sedikit dan tidak terlalu pekat
Jika sauce anda berketul just blend didalam blender. Perasakan masin nya mengikut kesesuaian anda.
Susun kan cauliflower dan kobis didalam pyrek yang telah di glaze dengan butter – saya curahkan sedikit olive oil didalam pyrek kemudian masukkan sauce tadi. Sprinkle dengan parutan keju cheddar dan bakar sebentar.. lebih kurang 30 minute. Hidangkan panas
Creamy Au Gratin Potatoes
INGREDIENTS
4 russet potatoes, sliced into 1/4 inch slices
1 onion, sliced into rings
salt and pepper to taste
3 tablespoons butter
3 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
2 cups milk
1 1/2 cups shredded Cheddar cheese
DIRECTIONS
Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Butter a 1 quart casserole dish.
Layer 1/2 of the potatoes into bottom of the prepared casserole dish. Top with the onion slices, and add the remaining potatoes. Season with salt and pepper to taste.
In a medium-size saucepan, melt butter over medium heat. Mix in the flour and salt, and stir constantly with a whisk for one minute. Stir in milk. Cook until mixture has thickened. Stir in cheese all at once, and continue stirring until melted, about 30 to 60 seconds. Pour cheese over the potatoes, and cover the dish with aluminum foil.
Bake 1 1/2 hours in the preheated oven.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment