Saturday, December 31, 2011

tik tok 2012

nampak nya malam tukar tahun ini duduk di rumah jer..tak sanggup nak bersesak sesak dengan orang ramai di dataran merdeka hatta di tempat lain.. duduk rumah, makan kek, makan chip..sambil tengok tv..lebih santai kan..tengahari tadi menyusuri jalan TAR, ya ampun..meriah sungguh dengan manusia..ada yang bershopping pakaian sekolah - barangan keperluan sekolah..- apa kah jadah nya bershopping last minit dengan membawa anak anak kecil ..siap dengan tangisan bagai..tu belum lagi bersesak sesak kat mydin .ya ampun..SOGO plak tak abis abis dengan sales year end..tak year end pun memang sales..pendek kata selama duduk kat kl ini..sogo tiap minggu mengadakan sales..huhuhu..sepatutnya hari ini nak berjalan kat mid valley...memandangkan boleh badget mesti sesak, jam...the best thing to do..balik rumah..lepak dan layan youtube..ajek hassan..penyanyi favourite makcik ketika ini..

few more hours...then it 2012..semoga ALLAH berikan kelapangan rezeki untuk makcik (dan makcik berjaya  bina bisnes, Insyaallah ~ amin, tak lupa untuk pakcik sendiri, anak anak dan  keluarga makcik dan keluarga mertua , di berikan kesihatan yang baik, di berikan kebahagiaan dan kesenangan dan dijauhkan dari segala kesusahan dan masalah bertimpa-timpa ~ minta di jauhkan..Ya ALLAH.  Dan makcik harap ALLAH kuatkan iman kami sekeluarga dan diberikan kejayaan yang besar untuk anak anak makcik...banyak nak doa yang baik baik terutama untuk anak anak yang meningkat dewasa...semoga 2012 menjadi tahun kejayaan untuk keluarga makcik. AMIN

Friday, December 30, 2011

Selamat Tahun Baru 2012

Dah bersawang dah rumah makcik ini..agak lama tak menghapdet ..tetiba kehilangan kata..cewahhh kan..
esok lusa dah nak masuk ke tahun baru. berapa kerat jer resolution makcik berjaya..congak sana sini...nan ado satu yang bergerak...eh...kan....makcik nih hangat hangat tahi ayam jer.  End of 2010 sehingga 2011 banyak cabaran buat makcik..banyak dugaan ..Alhamdulilah..ALLAH uji makcik dikala makcik lalai dalam mengingati NYA. Alhamdulilah makcik dapat melalui nya meskipun terlalu banyak duri duri bunga rose itu..ahaks. tapi yang pasti setiap kejadian yang berlaku, setiap kali hati makcik tersentuh sedih, pilu, gembira ianya adalah gambaran untuk perasaan yang di anugerah kan illahi pada makcik. - melalui pakcik, anak anak dan kaum keluarga dan kawan kawan..ah...berapa kerat jer kawan makcik ini...the real friend..takat hii bye tu....alahaii..sungguh lah makcik ini duduk didalam gua...eh...didalam dapur jer.

Kat sini makcik nak ucap terima kasih pada pakcik...(macam ler pakcik tu masuk sini kan..huhuhu) untuk kasih sayang yang macam pantai tu..kejap sarat...kejap surut..ngeeeeeeee..pada anak anak yang sentiasa di hati..harta tak ternilai  yang ALLAH berikan pada makcik yang tak ada apa apa ini untuk rasa emosi yang sentiasa pasang surut..always love u kiddo. Semoga hidup sentiasa di dalam lindungan ALLAH, belajar rajin rajin iyer..jauhi yang haram haram..jangan tinggal solat ..hokay..eh..masuk ker mereka kat sini..ngeee....ini cuma luahan hati makcik ..tak baca tak per..makcik doakan yang terbaik tuk mereka.

Untuk  adik akak..yang sentiasa terbang ke sana ke mari..dan nak menetap kat china plak..huhuhuhu....I wish u a very very very good luck untuk tahun 2012. semoga semua yang di hajati di makbul kan ALLAH. You know who u are...

pada kengkawan lain..semoga persahabatan di alam maya ini sentiasa berkekalan...dan berkawan biar ikhlas iyer..jangan kutuk kutuk kat belakang..

nih menu masa acara makan makan untuk tetamu tersayang minggu ini
 photo f997d712_zps6c0b00e6.jpg
Butter Rice with Parsley

 photo 1228d005_zpsa71eb72b.jpg
 Roasted Chicken Wing,

 photo 67458d59_zpsa0765c49.jpg
 Sherperd Pie (motif  kentang melambak cos makcik suka sangat sangat kentang..and sambal ikan bilis tersangat pedas - tekak melayu tak leh nak buang iyer)

 photo 327dc7ee_zpsdd2cff8c.jpg
Pavlova..by request
eh..ada lagi..tapi ..cukup lah dulu..nak layanz ajek hassan dulu...ihiks...

Happy New year semua...enjoy your holiday..dan selamat jadi driver budak budak sekolah..

Thursday, December 15, 2011

Dan Lagi

hari ini hari lapang sedunia..terlalu lapang hinggakan kejap kejap buka forum....kejap kejap buka periuk..pastu sambung balik surfing,  kemudian buka peti sejuk..sampai setengah hari ini makcik menghias rumah maya yelah kan sempena nak menyambut tahun baru 2012, harap harap tahun 2012 menjadi tahun terbaik untuk makcik dan keluarga....... rezeki pon murah dan sentiasa di rahmati ALLAH. AMIN.  yelah kan tahun lepas dan  tahun ini berbagai dugaan makcik terima..rasa hati ALLAH saja yang maha mengetahui..Alhamdulilah kehidupan masih mampu bertahan.
Tengahari tadi..bukan lah tengahari sangat dalam kol 3 .30 makcik makan tengahari.. hari ini buat pertama kali nya makcik makan tersangat sedap.. nasi panas dengan ikan kembong masin bersama sambal cili padi pedas pedas..waaduh.....dan tanpa rasa berdosa nya makcik makan bertambah meski pun makcik boleh membayang kan kalau pakcik berada didepan makcik harus makcik kena sedas 2 das atau 3 das.  belum lagi dengan segala fakta kesihatan nya...yes dengan penuh nikmat makan walaupun tanpa teman disamping makcik ..sungguh berselera dan memang rasa tak berdosa pun dikala mengadap ikan kembong masin yang sungguh nyum nyum nyumm mengalahkan lamb chop , black pepper steak atau kek cekelet ber chis itiew.

Dan mula rasa menyesal makan di kala kekenyangan sambil memegang perut dan memicit micit bahagian bahagian yang sudah membesar atau mengembang seperti dunlop pillow ketika  mengadap bella calamadidas. Melihat bentuk lengok perempuan mexico itu dimana sampai kemati pon tak kan dapat figura yang sebegitu lagi..(ek eleh..macam lah dulu tu kan berfigura sebegitu..huk ala) dan kemudian terdetik didalam fikiran macammana makcik boleh makan tak henggat dunia iyer. sebenarnya kan perkataan diet dengan makcik memang tak leh di pisahkan .ala ala adik beradik kembar dengan makcik..yang sorang sentiasa lupa daratan..yang sorang plak sentiasa beri peringatan. bila beringat mula lah membebel kat sini..kalau idak kat sini membebel kat forum plak..dengan semangat berkobar untuk berdiet, tuk menguruskan badan..nak berpuasa..kemudian mula check  segala information kat makanan makanan yang nak di beli..tapi bila teringin itu datang ..boleh pulak makan dengan rasa tak bersalah. Tak taw lah makcik nak cakap, makan untuk hidup atau hidup untuk makan.
Lepas itu mula lah makcik komplen muka dan besar, pipi dah tembam, tak muat tudung size L atau M padahal sengaja komplen supaya dapat rembat yang baru.. tapi diet pun iyer..lepas itu bila jer time isyarat gendang berbunyi masuk kat otak tanda nak craving tu kan..boleh jer tak henggat apa apa..apa nak jadi ngan makcik ini. sebenarnya masa anak dara timbang cuma 50kg..dan pernah sungguh besar - yang menakutkan ala ala si juma itu selepas melahirkan anak pertama..just imagine apa jer nak makan semua di bedal..dan sekarang makcik sungguh takut untuk jadi besar sebegitu lagi. besar healty tak apa lagi..nih sebab keturunan makcik ada kencing manis, darah tinggi dan jantung. kira package semua.. tu yang makcik risau.

ini menu tuk dinner..kekonon nya tak nak makan..memula nak cari nasi kerabu tapi orang tu tak berniaga malam ini so beli taufoo fa jer..then on the way nak balik terasa plak longgokan durian kat pasar malam tu melambai lambai makcik...eh..kata orang tua kalau nak makan..mesti beli yek..tak banyak sikit pon jadi lah kan..takut kempunan..so makcik beli kan 5 biji durian..malam ini makan taufoo fa dan satu biji durian..
 photo 199f860a_zps5a5c9602.jpg
dan makcik masih kalah dengan nafsu makan yang tak henti henti ini.

Wednesday, December 14, 2011

KEK COKLAT TANPA TELUR

semalam was great..melepas rindu dengan ku riza , ku dila dan ku  pon ..eh...bukan kupon iyer... sepatutnya kita orang keluar makan tapi makcik prefer lepak kat rumah.. sambil makan makan ..mencicip itu dan ini. oh yer...malam ini dapat kawan baru..cik ku  pon..bukan cik ponti - anak iye...budak sabah , manis orang nya. dan sebab kita orang kan ala ala mesra alam so bila di perkenalkan rasa dah macam sepuluh tahun kenal...
sepatutnya mereka tiba awal for dinner tapi terlewat plak.. bergerak dari kol 7 petang sampai tempat makcik kol 9.30mlm sebab jam teruk kat kawasan kl ini. Padahal kan dekat jer...ala ala kalau kentut pun boleh dengar. eh..sebelum tu kan nak ucap terima kasih yang tak terhingga pada  ku dila  yang manis jelita yang bersusah payah bangun pagi tuk bawa makcik menyopping… and breakfast..roti canai garing tu sedap seh…syukur alhamdulilah ada juga yang sudi bawa makcik ronda ronda. well....we talking about pagi iyer...pagi....ngeeeee..

rindu nya makcik pada Ku riza, Ku riza nampak kurus jer..*sob ..sob*..tak makan ker adik akak sorang ini kat negera orang. tak terluah kat depan dia. tapi tu ler kan…*sob..sob* dan rindu tak lepas lagi u ols…walau pun lepak sampai kol 1.00 pagi.. selepas ini kalau dah terbang ke sana ke mari..(insyallah lepas ini kalau ada kesempatan akan bekal kan apa yang patut tuk cicipan kat Negara orang) …memang payah nak jumpa lagi. cadang minggu ini nak ajak tengok ombak rindu ..tapi nampak nya tak ada rezeki lah…bukan apa…bawa geng reramai masuk panggung then pakat nangis..tak da lah dok menangis sorang sorang dan kena kutuk cam ari tu.
Btw as usual..banyak ole ole dari seberang tuk makcik(terima kasih so so much , terimakasih tak sehingga ku riza)..alaalala...naik segan juga pada Ku riza, ada paru paru , ada keropok kulit sapi..
 photo a9fad97f_zpsdd8a4c13.jpg

 photo 38b13440_zps69da201f.jpg
Bingka Ambon Medan  dan nougat dari Turki..

 photo 6feec3fb_zps8f1ab921.jpg

Tengok sarang sarang kat Bingka Ambon ini..ini yang buat makcik teruja nak membuat nya lagi..lama sangat rasanya makcik tak buat..sekali dulu pernah buat..dan sekali tu sehingga sekarang tak buat lagi..sebab  nya cuma makcik sorang jer makan..anak anak tak suka sebab keunikan rasa bingka ambon ini..insyallah one of this day nak mencabar diri makcik untuk membuat nya sekali lagi.
 photo 955e31e7_zpsafde34a7.jpg
termasuk yang ini...baju kebaya..waduh waduh meraser nak bergaya seperti nyonya di seberang

makcik terjumpa ini sewaktu shopping pagi nya...
 photo 37af59b2_zpsd4422f74.jpg
kelapa laut...tak pernah rasa..maybe pernah tapi kan tak pernah jumpa hat yang macam ini

 photo df24fc9f_zps2ebf9267.jpg
murah giler....rm3.99 jer..tuk 12 biji

 photo ccd1eff7_zps088172c8.jpg
makcik buat air buang panas...untuk mereduce kan kepanasan badan lepas  makan sambal colek yang tersangat pedas..

tuk dessert nya makcik buat kek cekelet dan makan bersama cream nestle..gambar ihsan Ku dila kita..
 photo bdd9beb5_zps0e825b86.jpg
makcik buat kek kelam kabut..boleh gitu..

2 cawan tepung gandum
1 cawan koko van houten
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
DIAYAK BERSAMA  - PREFER 3 KALI IYER

1 cawan gula perang
4 - 5 sudu besar susu tepong
1 sudu besar vanila
sedikit garam - secubit pon ok jer untuk menambah lemak
1 cawan minyak masak
3 cawan  air sejuk dari peti sejuk

2 sudu besar cuka atau perahan lemon - yang ini di beri last sekali..macam kita buat red velvet tapi tanpa bicarbonate of soda

campurkan adunan tepung bersama gula perang, susu tepung, vanilla, garam , minyak masak dan air sejuk. gaul  rata dan sebati dan tanpa ada ketulan @lumpy. masukkan cuka..kuar lagi sehingga sebati (kejap jer iyer dan kena lembut lembut jer) . Dah sudah tu.. masuk adunan yang dah siap tu kedalam loyang yang telah di gris dan di alas dengan kertas minyak. bakar selama 45 - 1 jam didalam oven yang telah di panaskan terlebih dulu dengan suhu 170 celcius..api jangan besar sangat iyer...(jangka waktu memasak depend dengan oven masing masing . kalau oven hat canggih kejap jer masak nya..kalau oven hat tak canggih macam makcik..dalam 1 jam juga lah.
dah sejuk tu keluarkan dari loyang..then curah kan dengan nestle cream..makan lah sambil berimaginasi berada di atas kapal bersama aariz...ehh....apa plak melalut dengan aariz nih..ngeee

oh ya...resipi kek di atas tak ada salah type iyer..sememangnya tak ada telor...cuba lah kalau berani..

gambar lauk tak tersnappy…lupa dan terleka  bila dah duduk berkumpul dan berborak... nasib baik lah kan…as usual pakcik sempoi jer..boleh jer bawa kepala dia sendiri.. dan biarkan makcik layanz geng makcik. alhamdulilah.. pagi pun sporting jer tak kejut kan makcik.. dah tau makcik tido kol brapa dan errr….bangun kol brapa..tapi pakcik tak marah iyer..dia ok jer…..dah terbiasa dengan geng geng sempoi makcik.
Girls...I had a wonderful time...muahhhsss  . I love you all

Monday, December 12, 2011

"Ombak Rindu" - Acoustic by Ajek Hassan



currently tengah layan "Ombak Rindu" - Acoustic Cover by Ajek Hassan.. lebih suka versi ajek hassan dari penyanyi asal. jangan marah iyer..cuma halwa telinga lebih suka yang ini.

Penangan Ombak Rindu

sabtu yang hiba...aceceecece..mana tak nya..penangan ombak rindu.. hanya kerana takut tak dapat tiket..so as early as pukul 8.00 pagi dah bertolak dari rumah..kol 9 dah terpacak kat dalam Berjaya Times Square. Cinema kol 10.30 baru beroperasi..semangat giler kata kan...
Alhamdulilah dapat tengok slot 11.40 pagi..Masuk dalam dunia izzah waduh...satu pek tissue lencun..dengan shawl yang basah..yang tak best time kita layan citer camgini lah pakcik kat sebelah dok mengomel macam macam..huhuhu..
lepas tu bersantap kat Johnny's then menyusuri kemana mana kaki melangkah.. malam plak layan x factor..nih plak menangis hiba lagi bila Rachel Crow terkeluar.. murah sungguh airmata makcik .Boleh plak pakcik ketawa terbahak bahak..kan tak ada feeling langsung pakcik tu.
Sunday sepatutnya tak berjalan..penat sabtu tak hilang lagi tapi promo kat tv3 plak cam besh ada pesta nenas ..dan durian klon kat menara Kl.. durian..aiseh...klon? camna tu...teringin lah pulak..so ajak lah pakcik ke sana.
 photo 9739161b_zps4113758b.jpg
uish...penat penat ke sana..mana ada lambakan durian..nenas pon ciput jer..mostly on pameran .durian  plak durian biasa yang boleh didapat kat pasar malam..Maybe sebab dah hari ketiga dan tak meriah ..tapi ok lah kat..tak sesak sangat. Boleh lagi menjadi makan durian..tapi bukan free iyer...kena beli kalau teringin. semalam durian musang tu dapat sekilo sebelas hengget , durian D24 dapat 4 ringgit sekilo.. murah murah,,,


 photo 5d786567_zps0bc6026b.jpg

berkenan plak makcik dengan nenas nenas didalam pasu macam ini...esok kalau balik nak lah tanam sebiji dua dalam pasu
 photo 1de5117c_zps137a24c6.jpg
jemput lah makan.. yang ini nenas dari Johor..tak perasan plak gred berapa tapi memang manis..ahhhh..makcik suka buah nenas..sesambil tu kan..jumpa Iguana

 photo 375d0da9_zpsc8602480.jpg
boleh plak iyer bertengek kat bahu kita..geli...errr...tak yah cakap..

oh ya Jumaat petang dapat kunjungan dari adila dan ezyane..alhamdulilah..cuma ini jadi hidangan makcik..dengan notis pendek..tak bleh lah nak menjamu bagai..tapi we had fun..lepak lepak..ala ala party make up..seronok betul ..u ols..nanti kita buat lagi ok..

oatcrumble jer hidangan nya :)
 photo ff466212_zpsac22cd0b.jpg


cekodok tak haper haper...makan panas panas .cecah sos cili..kat dalam tu letak ikan bilis, jagung berkrim, taugeh..cili..bawang..
 photo f937d3fc_zps62d66337.jpg

Friday, December 9, 2011

Syukur Alhamdulilah

 photo 39a173e7_zpse76e1705.jpg
menu pagi ini..nasi lemak rm1.20. sebab selalu perati kan budak ini jualan kat bawah ..dengan ramai pelanggan dan sebelum pukul  9 pagi dah abis..so pagi ini makcik bersemangat jer nak try..well u ols..seringgit dua posen tu mana nak cari..sungguh murah ..tempat makcik mana nak dapat harga ini . dia guna tea cup yang arcopal tu tuk sukat nasi~ banyak ler juga...ada telor, ikan bilis, ikan masin, kacang,, sambal..ok lah  dengan harga ini..nasi pon panas panas..rasa..ok..makcik bagi 4/5.
 photo 86af092c_zps1d96f9a4.jpg
tapi makcik sedih dengan yang ini  plak..teringin nak try but..karipap too oily with rasa minyak lama, kuih koci..alahaaiii..dan kuih lopes...hmmm..payah nak komen

kuih koci ini kan..kalau makcik makcik tak ada gigit..boleh pengsan tertelan  photo 93b4e195_zpsb6fa06c3.jpg

BTW, ni nak cerita semalam kan ada jemputan dari kumpulan kemas kat depan flat kita..so demi tak menghampakan permintaan mereka makcik pon hadirkan diri ..ok lah kan..its nice to chit chat and mixed around setelah beberapa ketika tak bergaul dengan masyarakat..kan..ek eleh..baru jer seminggu bertapa ..huhu..to my surprised..memang surprise..terkejut..segan..mereka celebrate my birthday..terharu sungguh makcik.. padahal kan..makcik nih on off jer bertemu dan bermasyarakat dengan mereka ini. Terasa di rahmati. Yang rapat melupakan..yang tak rapat boleh plak ingat..

 photo f43b4554_zps2790ab29.jpg
ok..this is the birthday cake..gambar potong kek tak payah letak ler kan..ala ala...terlebih perasan ler plak ..and yes..i kena abis kan like..suku kek ini..rasa nak uwek uwek lah pulak..tapi demi menjaga hati dan perasaan mereka..makcik kena lah makan dengan penuh sopan dan rela paksa
 photo 1e11f296_zps8fb8390f.jpg

ini lah hadiah dari mereka
 photo de6b3f5e_zps679de558.jpg
dapat tudung kaler ijau..then bag - boleh bawa tuk gie surau ker haper...alhamdulilah..

 photo 00c2ce7b_zps15385395.jpg
makcik makan lontong. Makan lontong ini teringat kat arriza plak.. huhuhu..rindu kat dia.

 photo 7c689ff3_zps89be3c49.jpg
pastu makcik makan puding jagung, then getuk ubi...rezeki sungguh sebab baru seminggu lepas teringin nak makan getuk Ubi.

SYUKUR ALHAMDULILAH..

p/s: oh yer...ada orang tu ala ala pijak semut tak mati tapi huh...baru taw...nak hangin pon dah malas..tengok jer lah..

Thursday, December 8, 2011

SPAGHETTI WITH CREAMY SAUCE

kalau dulu susah jer nak rasa buah delima nih...pembangunan pesat..ekonomi yang baik..buah apa apa jer senang di dapati..
yes..im still in the topic of buah..makcik suka buah buahan nih..tak kira buah tempatan ker buah luar negara ker..asal jer nama buah...kecuali NANGKA dan MANGGA KUINI - yuckkkks
 photo f2b2c422_zps04abc2ee.jpg
like i told u guys...makcik nih kan..alalalllaaa dalam process menambah lemak..which is not so good.
semalam dinner makcik buat
 photo 3166df27_zpsd34858e9.jpg

spaghettti with creamy sauce pastu makcik campurkan dengan hirisan daging yang makcik perapkan dengan lada hitam then makcik goreng kan dengan sedikit  mentega. the combination of lemak, creamy sauce yang ada susu  dan pedas lada hitam...

 tumis garlic dengan sedikit mentega sehingga berbau garing. masukkan bawang besar (yang di cincang kalau suka) kalau ada button mushroom pon boleh jer masukkan. then masukkan sedikit tepung gandum - anggaran 3 sudu besar.. kacau sentiasa dan biarkan meresap. kecilkan api. dah semuanya bercampur dengan baik dan elok masukkan air..anggaran 800ml untuk sos yang tak pekat ..agak agak mencair sedikit. kalau suka pekat kurang kan air..ikut suka hati.  tambahkan perasa ayam maggi, sedikit mixed herbs..yang ini pon anggaran  dan berapa banyak u ols suka..(maybe 1 sudu makan or less) letak garam sedikit tuk yang kurang suka masin..dan letak lebih sikit tuk yang suka masin ( remember nanti bila dah bergaul dengan spaghetti dia akan jadi less masin) letak lak lada sulah.....dah mendidih..- oppss..ingat iyer sentiasa di kacau  agak sebati..letak lah cream nestle atau whip cream atau heavy cream..kalau tak ada letak lah susu nespray hat yang tepung tu..anggaran 2 sudu besar then tambah sikit tepung jagung untuk mengental kan nya.. perasa kan..dah siap..(oh ya: makcik buh cauliflower tuk menambah kan rasa didalam sos ini..kalau suka kacang peas pon boleh jer letak..just rebus asing..letak olive oil ker butter ker) then gaul ngan spaghetti

spaghetti plak rebus dan toskan - masukkan sedikit olive oil atau pun butter

tuk daging plak...hiris  nipis daging - perap dengan tepung jagung, garam, lada hitam - yang halus atau yang berbiji - tumbuk sket iyer agar tak kasar sangat) bawang putih yang di cincang , kicap ..sedikit gula - sikit jer tau..
perap lam 1 jam ker..tuk serap..lepas tu ..panas kan minyak dalam pan yang non stick.. tumis goreng dengan api besar dalam 5 minit..- ala ala steak gitu....pas tu taruh lah atas spaghetti tadi..

then tuk dessert sambil menonton dhia
 photo 6867b4ce_zps150ac947.jpg
Bubur or Pengat Durian dengan kacang hijau dan jagung.

kan...makcik dah cakap..process menambah lemak...uwaaaa..tak boleh jadi macam ini. oh ya tadi dapat call..hari ini ada jemputan untuk party akhir tahun untuk kemas kawasan flat rumah makcik nih.. nak bawak aper yek..

Wednesday, December 7, 2011

Plum Oatmeal Crisp

one thing about duduk kat sini adalah tersangat mewah dengan makanan..buah-buahan terutama nya dan yang paling penting tersangat murah. . Pada kesempatan lepas  makcik sempat borong buah plum, pisang kaki dan buah delima yang sebesar  muka piring..to me memang besar lah kan..sebab tak pernah lagi melihat buah delima sebesar itu. macam sayang plak nak makan.

 photo e343dde3_zps657ffcf7.jpg
dalam tapak tangan pakcik

 photo 7291848e_zps519070dd.jpg

beli 2 - 1 biji 5 hengget - tak ker murah sangat tu..pisang kaki plak dalam 10 henggat@ 16 biji. kalau tempat makcik haram nak dapat harga ini.

plum pula dapat harga 5 hengget @ 14 biji. Terlalu banyak untuk 2 orang makan kan..so semalam makcik surfing dapat lah resipi yang makcik ingin kan..as simple as 1,2,3 dan tak mengecewakan makcik.
 photo b6b12d4c_zps1a5d0095.jpg

Plum Oatmeal Crisp - credit to  Everyday Food, September 2008

Irresistible desserts don't need a mile-long ingredient list or an elaborate prep -- and this tempting crisp proves it.


Ingredients ( untuk 6 orang makan)
• 1/2 cup plus 1 tablespoon all-purpose flour (spooned and leveled)
• 1 cup plus 2 tablespoons packed light-brown sugar
• 1/2 cup old-fashioned rolled oats (not quick-cooking)
• 1/4 teaspoon salt
• 1/2 cup (1 stick) cold unsalted butter, cut into small pieces
• 2 1/2 pounds ripe plums (about 8), cut into 1-inch pieces (makcik tambah apple)
(makcik guna 4 biji buah plum dan 2 biji apple - kupas~potong slices)

Directions
1. Preheat oven to 375 degrees. In a medium bowl, stir together 1/2 cup flour, 1 cup sugar, oats, and salt. Using a pastry blender or two knives, cut in butter until coarse crumbs form.


2. In a shallow 2-quart baking dish, toss plums with remaining 2 tablespoons sugar and 1 tablespoon flour; sprinkle with oat topping. Place dish on a rimmed baking sheet. Bake until topping is golden brown, 40 to 45 minutes. Let cool 20 minutes before serving photo b6457c40_zps7aa18337.jpg

Tuesday, December 6, 2011

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...