Wednesday, May 26, 2010

CHUTNEY MANGGA



Chutney Mangga
My personal chutney mangga .Sedap di makan dengan nasi panas.

BAHANNYA :-

Buah Mangga – tak kisah yang hijau atau yang mengkal (yang sedang sedang nak masak ) – di buang kulit nya dan di potong ikut suka
6 ulas bawang merah – kupas dan di belah dua
½ inci halia – di kupas dan di hiris halus
1 biji ( yang satu biji besar – cloves ) bawang putih – kupas dan di hiris halus
Gula – sesedang rasa
6 biji cili merah – di buang biji – kalau nak pedas tak payah buang biji
Garam sesedang rasa
4 gelas air – depend dengan jumlah mangga
Raisin – kismis – secukup nya
1 sudu besar biji sawi (mustard seeds)
3 biji bunga cengkih,
1 inci kulit kayu manis


Caranya:-
Masak air , garam dan gula . sehingga mendidih. ( saya tak guna cuka sebab mangga dah masam)
Masukkan bawang merah, bawang putih , cili, biji sawi dan cengkih serta kulit kayu manis. Masak sehingga air mendidih, rasakan garam dan gula. Jika tidak memenuhi kehendak masing masing tambah mana yang patut. Bila dah air mendidih dan berbuih..masuk kan mangga yang telah di kupas dan di potong..gaul sehingga sebati. Dan masak sehingga lembut dan agak pekat.
Jika menggunakan mangga yang hijau masak sehingga mangga lembut manakala jika menggunakan mangga yang agak kuning , kurangkan jangka waktu memasaknya.
Sejukkan dan masukkan kedalam jar kaca. Simpan dalam peti sejuk.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...