Wednesday, March 30, 2011

In the line at the store, the cashier told the older woman that plastic bags weren’t good for the environment. The woman apologized to her and explained, “We didn’t have the green thing back in my day.”

That’s right, they didn’t have the green thing in her day. Back then, they returned their milk bottles, Coke bottles and beer bottles to the store. The store sent them back to the plant to be washed and sterilized and refilled, using the same bottles over and over. So they really were recycled.

But they didn’t have the green thing back in her day.

In her day, they walked up stairs, because they didn’t have an escalator in every store and office building. They walked to the grocery store and didn’t climb into a 300-horsepower machine every time they had to go two blocks.

But she’s right. They didn’t have the green thing in her day.

Back then, they washed the baby’s diapers because they didn’t have the throw-away kind. They dried clothes on a line, not in an energy gobbling machine burning up 220 volts – wind and solar power really did dry the clothes. Kids got hand-me-down clothes from their brothers or sisters, not always brand-new clothing.

But that old lady is right, they didn’t have the green thing back in her day.

Back then, they had one TV, or radio, in the house – not a TV in every room. And the TV had a small screen the size of a pizza dish, not a screen the size of the state of Montana. In the kitchen, they blended and stirred by hand because they didn’t have electric machines to do everything for you. When they packaged a fragile item to send in the mail, they used wadded up newspaper to cushion it, not Styrofoam or plastic bubble wrap.

Back then, they didn’t fire up an engine and burn gasoline just to cut the lawn. They used a push mower that ran on human power. They exercised by working so they didn’t need to go to a health club to run on treadmills that operate on electricity.

But she’s right, they didn’t have the green thing back then.

They drank from a fountain when they were thirsty, instead of using a cup or a plastic bottle every time they had a drink of water. They refilled pens with ink, instead of buying a new pen, and they replaced the razor blades in a razor instead of throwing away the whole razor just because the blade got dull.

But they didn’t have the green thing back then.

Back then, people took the streetcar and kids rode their bikes to school or rode the school bus, instead of turning their moms into a 24-hour taxi service. They had one electrical outlet in a room, not an entire bank of sockets to power a dozen appliances. And they didn’t need a computerized gadget to receive a signal beamed from satellites 2,000 miles out in space in order to find the nearest pizza joint.

But isn't it sad that they didn't have the green thing back then?

Tuesday, March 29, 2011

Not blogging for a while because I've been busy cleaning the house and baking & etc. This morning I woke up and the first thing I thought is 'I love my life' - it was such a great buzz to wake up in such a great mood. Thinking how nice and exciting weekend I had ~ spending time with dahling and the kids. Well of course..the eating mood sometime make me nervous. The feeling that comes when I’m alone and forget about the tagline of being “that big girl” . Perhap exercising more is definately helping my emotions of getting more confidence with myself.

I have to be honest, I've been trying to control what I eat a bit, i.e. trying not to eat so much sweet stuff i.e cakes. And avoid those junk food and chocolates... If I'm honest with myself, I still can maintain that sweet nice figure..hehehehehee.

Tomorrow will be in another town, will adapt myself with a new places and new enviroment. Wish makcik a big luck in hunting a house - a good place to stay for fews year.

Thursday, March 24, 2011

BU~SHAN

MINGGU YANG SEMBAB, LEMBAB, LEMAU DAN BENGONG! HUH..HOW I WISH I CAN CONTROL THE WORLD AROUND ME.

Sunday, March 20, 2011

CIRCLE OF LIFE

Bila kita berkahwin dan mempunyai anak. Pada makcik itulah saat kegemilangan dalam hidup kita. Selepas fasa demi fasa di lalui. Terasa lengkap semua nya. Alhamdulilah. Hari ini makcik terfikir bertapa bertuah nya makcik kerana di kurniakan anak anak yang comel dan sihat. Betapa cute dan lucu nya mereka semasa kecil. Now they growing up. Perangai pun berbeza. Dan hari ini makcik baru terasa lelah nya menguruskan mereka~ memasak dari airtangan sendiri walaupun tak sedap kerana makcik mahu keluarga makcik makan dari hasil air tangan orang yang mengasihi mereka atau pun menyediakan keperluan yang mereka ingin kan asalkan mereka gembira walaupun umpama periuk.. tampung sini bocor sana, tutup lubang sana, lubang kat sini pulak bocor. Itulah kasih sayang seorang yang bergelar ibu. One day you all akan merasa benda yang sama. Percaya lah.

Bila mereka meningkat remaja kita sering tersentuh dan murahnya butiran butiran airmata yang jatuh apabila mengenang perjalanan hidup mereka. Si puteri yang menjadi harapan tetapi pernah meluruh kan jiwa mama nya. Yang memendam rasa dan akan berkata iya mama, iya mama tapi buat nya belum tentu . Dan satu hari makcik berharap makcik boleh lepas kan dia untuk hidup sendiri tanpa makcik takut keadaan sekelilingnya akan menyakiti dia. Waktu itu makcik harap iman dan takwa nya seiring dan kental didalam hati nya. Kenapa? Sebab dia perempuan n she had Thalassemia and its from me and thoracic scoliosis. And tell me world, kalau makcik perlu berhenti memikir dan risau tentang dia. Dan setiap kali dia melaku kan kesilapan yang sama makcik terasa luruh hati, terasa gagal membentuk dia terasa kenapa harus mengulangi kesilapan yang sama. Seolah olah dia tidak menghargai kehidupan dia sendiri . dan makcik yang terasa kecewa yang teramat. Kata orang senang menjaga kerbau sekandang dari anak perempuan seorang. warrrgghhhhh

Dan si abang ~ yang pantang di usik dan akan mengamuk. Pantang dicabar atau pantang besar kalau rambut nya dipaksa gunting. Mau badai tsunami yang datang. Manja tak bertempat. Dan kenapa iya..moga ALLAH ampuni dosa dosa makcik atas perangai nya yang baran dan tidak dapat lagi berfikir seperti seorang dewasa yang seusianya. Again..ini salah makcik. Perhatian yang lebih untuk dia kerana dari sejak belum lahir lagi. How makcik dan dia melalui tahap kritikal .. kalau dalam setengah jam lagi tidak di selamat kan kami berdua akan meninggal ~ komplikasi time nak bersalin , then bila meningkat dewasa di Diagnosis lumber scolisis dan Sinus Polyp.
Tapi si adik berfikiran seperti si abang, lebih bertanggung jawab lebih mengerti keadaan sekeliling.

I love them dengan seluruh jiwa makcik. Dalam solat makcik sentiasa meminta yang terbaik untuk mereka. Dan jika semua kesakitan yang mereka alami itu atas dosa dosa makcik, makcik mohon agar semua kesakitan itu ALLAH pindahkan pada makcik. Dan makcik mohon agar apabila tiba waktunya mereka di pertemukan dengan jodoh yang baik , yang memahami, yang beriman dan soleh yang boleh bersama mereka di kehidupan susah senang mereka seterusnya.

Kenapa iya. Berfikir dan merenung sejenak makcik berfikir. All this are my faults. Salah makcik kerana terlalu memanja kan mereka. Manja? Mungkin tidak, Cuma all this while makcik urus semua benda untuk anak anak makcik dan bila besar ini lah padah nya. Mereka tau ada saja.. I wants this..i wants that. Without thinking how much u have in your purse. Mungkin ini adalah atas dosa dosa makcik yang lampau, pada kedua ibubapa tanpa makcik sedari atau mungkin pada orang lain tanpa di sengaja kan. Dan iya, hari ini makcik terfikir kalau makcik mengucap kan selamat malam dan tak bangun bangun lagi. Hilang kah lelah makcik? Akan sempurnakan hidup anak anak makcik. ?
Unless mereka senang tidak ada lagi orang mengomel bla bla bla..maka mereka tak terasa kehilangan makcik.

Thursday, March 17, 2011

Thursday, March 10, 2011

Ibu Oh Ibu

this morning settlekan credit card ribu riban my bro tu. alhamdulilah semuanya berjalan lancar. tapi bukan makcik yang bayar but our mom. sungguh kasih ibu sanggup selesai kan masalah anak anak kan. terharu sungguh makcik dengan ibu makcik. biar dia tak berduit asal anak anak dia senang hidup. Dahlah semalam dia birthday. sambutan yang tak bererti katanya. sedih sungguh makcik dengan ayat ibu makcik.
tengahari nya sembang sembang dengan ayah

makcik: huh.. tahun 2010 and early 2011 tak baik. macam macam hal terjadi.masalah timpa menimpa.

ayah: uishh...mana ada tahun tak baik.salah cakap. tarik balik (dengan muka masam dan misai bergerak gerak (makcik bayangkan terangkat angkat)

makcik: memang lah tak baik ...tengok ekonomi pon merundum jatuh. globally memang semua sektor lemah bla bla bla .

ayah: yang tak baik adalah nasib di tahun tersebut..bukan tahun tersebut tak baik. ALLAH tak jadikan tahun tertentu tak baik..bla bla bla..ceramah petang jumaat

makcik: kan dah kena(dalam hati) hari hari makan sindir.. susah betul jadi anak pakcik sorang nih. last last makcik tukar cerita safee player kita yang merumput kat indonesia tu.

Wednesday, March 9, 2011

petang tadi dapat call dari pihak bank, actually kes biasa, orang pinjam duit card.. then tak terbayar (dalam kes ini dah 2 bulan tertunggak). Bukan makcik iyer..nih my brother punya hal..kesian . i love my brother so much tapi dek sebab nak bergaya, nak memikat pompuan..dengan slogan biar papa asal bergaya nih lah akibatnya. since my brother tak ada kat sini, terpaksa lah makcik take over cerita ceritu pihak bank. terasa nak pecah dada..almaklum ler makcik tak suka utang ribu riban yang tak termampu nak di bayar. to budak budak muda out there, kalau minat pompuan ker lelaki ker , jangan lah memikat dengan 'kemewahan' tapi biarlah ikhlas dan berpada pada. then in return you all akan tahu kalau perempuan / lelaki tu menerima kita seada nya.
mudahan ALLAH permudahkan makcik untuk bayar tunggakan ribu riban itu. AMIN.

Monday, March 7, 2011

SPONGE CAKE

Makcik try this span coklat and the result pon boleh tahan. the best word is superb. for the time being i stick to this one. simple and easy. The recipe I just copy paste. For acuan 9 x 9 u have to double the ingredient.

 photo IMG_4233_zps3d6c73bf.jpg
KEK SPAN COKLAT Sweet4ever@Myresipi

Bahan-bahan ( 1 biji kek 1/2 kg kot )

Bahan A
4 biji telur(elok gred B)
120g gula kastor
1 camca besar ovallate
1 camca besar mayonis original yg putih
----

Bahan B (satukan semua n ayak)
80g tepung gandum
20g serbuk koko
20g tepung jagung
1 camca teh baking powder
----

Bahan C
65g butter cair-

Cara-cara
Satukan semua bahan B n ayak 5 kali. ketepikan -WAJIB
Satukan semua bahan A dlm 1 mangkuk n putar dgn mixer smpai jadi putih gebu .dlm 15 minit gak - kelajuan paling maksimum.
Kemudian tambah bahan B yang telah diayak tadi. campak sumer sekali,putar lagi sampai sebati 2,3 minit jer
Pastu tambah bahan C plak. Putar lagi 2,3 minit.
lumur loyang dgn minyak n tabur tepung gandum,ketuk2 sikit supaya tepung rata...barulah tuang adunan kek.

panas kan dulu oven 15 minit. 170⁰C selama 45 minit guna api atas bawah.lepas 45 min

Memori

semalam the whole day spending time dekat asrama budak budak. seronok bersantai meskipun hanya di kalangan geng geng anak makcik. tak terasa masa begitu cepat berlalu. rasa macam tahun lepas makcik memimpin tangan mereka untuk kesekolah tadika. then dah over tinggi makcik plak. i missed my girl and my boy. but i know
how much i love them, i need to do for their best. untuk masa depan mereka yang lebih baik, and as a mother i will do the best untuk memastikan mereka memiliki kehidupan yang terbaik even if i have to deal with my own life ~ that mother nature love.

yeah i missed my encik dahling too. tak ada lagi yang nak berebut remote di kala nak
tengok tv di waktu malam. Gosh sometimes i hate home alone!

Friday, March 4, 2011

tengah pk nak wat apa untuk menjana ekonomi sendiri. pk pk pk

Bahulu Cermai

encik dahling nak makan Bahulu buatan sendiri, dah jemu makan roti katanya..dengan semangat berkobar kobar makcik luncur layar youtube n belajar while surfing . hasilnya. sungguh makcik nak mengalir airmata tengok telor dah terbuang 10 biji. kalau wat kek biasa...gebu gebu dah kek ku kan...membazir jer.

 photo IMG_4296_zpsa538a911.jpg
memula keluar..sungguh ler terlampau gebu dan bila makan terasa makan gula jer.

 photo IMG_4297_zpsa14d0f5b.jpg
then tambah 50g tepung lagi.. semangat dah merundum

 photo IMG_4306_zps98b130ce.jpg
last sekali letak lam paper cup..senang jer cerita..
mode: frust



here the recipes
Bahulu Cermai tuntung15@myresipi.com


Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )
10 biji telur gred A
380gm gula pasir
1 tsp esen ros (kalau suka. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu)
200gm tepung gandum
1/4 tsp baking powder

Cara-cara
1.Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.

2.Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.

3.Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.

4.Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.

5.Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.

6.Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.

7.Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti.

Tuesday, March 1, 2011

BURGER BUNS

RECIPE FROM ALEX GOH - AND I NEVER FAILED. THANKS SIR

 photo IMG_4361_zps0a99571e.jpg

BURGER BUNS - ALEX GOH

(A)
400G BREAD FLOUR
20G SUGAR
6G SALT
1 TBSP MILK POWDER
2 TSP INSTANT YEAST

(B) 250ML WATER
( C ) 30G SHORTENING

METHOD

1. MIX (A) TILL WELL BLENDED. ADD (B) AND KNEAD TO FORM A DOUGH

2. ADD (C ) AND KNEAD TO FORM A SMOOTH DOUGH.
LET IT PROVE FOR 45 MINUTES OR TILL IT DOUBLES IN SIZE.

3. DIVIDE THE DOUGH INTO 80G PORTIONS, MOULD INTO BALLS AND PUT IN A GREASED PAN. LET THEM PROVE FOR 12 - 15 MINUTES THEN FLATTEN SLIGHTLY AND CONTINUE TO LET THEM PROVE FOR 30 MINUTES

4. BRUSH WITH WATER AND SPRINKLE SOME SESAME SEEDS ON TOP. BAKE AT 190C FOR 15 MINUTES. WHEN COOKED GLAZE WITH BUTTER.


BUN BURGER

(A)
400G TEPUNG ROTI ( HIGH PROTEIN FLOUR)
20G GULA
6G GARAM
1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU
2 SUDU KECIL YIS SEGERA

(B)
250 ML AIR

(C )
30G LELEMAK SAYURAN


1. ADUN (A) SEHINGGA SEBATI. CAMPUR (B) DAN ULI SEHINGGA MENJADI DOH

2. TAMBAH (C ) DAN ULI DOH SEHINGGA LEMBUT

3. BIAR IA NAIK SELAMA 45 MINIT ATAU BERGANDA SAIZNYA

4. BAHAGIKAN DOH MENJADI 80G SEBAHAGIAN. BENTUKKAN MENJADI BEBOLA DAN GRISKAN DULANG PEMBAKAR. BIARKAN IA MENAIK SELAMA 15 MINIT. KEMUDIAN RATAKAN SEDIKIT DAN BIARKAN IA MENAIK SELAMA 30 MINIT.

5. SAPU DENGAN AIR DAN TABUR SEDIKIT BIJIRAN KE PERMUKAAN.

6. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 12-15 MINIT. SETELAH MASAK GLAZE KAN DENGAN BUTTER DI PERMUKAAN ROTI KETIKA MASIH PANAS.
 photo IMG_4316_zpsb22ad3cf.jpg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...