Monday, January 31, 2011
MEE SUAH
sesekali melepas gian makan mee - walaupun sudah makcik ban kan mee segera di rumah dan ternyata mee suah tak kurang hebat rasanya dengan mee sup yang lain.
sedappp. u ols boleh try.
resipi simple
air rebusan
ikan bilis
2 sudu tomato sauce and tomato chili
perasa lada dan garam
sayuran jika suka..kalau ada ayam atau udang
dah mendidih masukan mee suah. kena makan segera kalau tak segera mee akan kembang
fuhhhhhh sedappp
or proper recipe
Mee suah Soup
Bahan2 :-
150 gm mee suah
3 ulas bawang putih (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 -3 sudu makan udang kering (rendam & tumbuk)
atau 2 kiub pati ikan bilis(hancurkan dgn sedikit air)
2 sudu makan minyak
5-6 mangkuk air (lebih kurang)
3-4 biji telur (utk dicemplok dlm kuah) (kalau suka)
garam secukup rasa /jika perlu
sedikit daun sup/bawang (hiris)
sedikit bawang goreng
1 btg lada merah (hiris)
Optional :-
Sedikit taugeh (potong ikut suka)
Sedikit daun sawi (potong kecil)
sedikit fish ball/fish cake/wantan
Cara2 :-
1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering/kiub pati ikan bilis hingga bawang layu.
2.Masukkan air dan garam (jika perlu) dan biarkan sehingga mendidih.
3.Masukkan sayur-sayuran tadi bersama fish ball dan biarkan sebentar sehingga sayur layu sedikit..Seterusnya, masukkan mee suah dan tahu lembik..Kacau sedikit saja agar tahu dan mee suah tak hancur.
Kemudian pecahkan telur ke dalam sup ini dan masak sebentar.
Akhir sekali taburkan daun sup/bawang, bawang goreng dan lada merah hiris..Biarkan kandungan 'kuah' sup ini banyak kerana apabila sejuk, mee suah tu nanti akan menyerap kebanyakan air/kuahnya.
or
Mee Suah Soup
Ingredients
•250 grammes of mee suah (or 4 pieces)
•50 to 80 grammes of beef or chicken breast (sliced thinly)
•5 pieces dried chinese / shiitake mushrooms (sliced thinly)
•2 large eggs (optional)
•5 bulbs shallots (sliced thinly)
•2 stalks spring onions (for garnishing)
•4 tablespoons oil
•5 soup bowls of hot water
a little bit of chicken stock (optional)
Method
Heat oil in wok and fry shallots till golden brown. Remove fried shallots.
Leaving about 2 tablespoons of oil in wok, add mushrooms and saute for 30 seconds to 1 minute. Push to the side of the wok.
Add beef/chicken and stir fry till fragnant . Push to the side of the wok.( Add remaining oil into wok and fry the eggs . Try not to break the eggs too much- optional). Return mushrooms and beef into the fried egg and stir well for another 15 seconds or so.
Add water and bring to boil. Add mee suah and stir well. Mee suah cooks fairly quickly and should turn colour when done.
Garnish with fried shallots and spring onions prior to serving. Serves hot
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment