Saturday, January 22, 2011

KEK LAPIS PRUNE



KEK LAPIS PRUNE

Bahan A
16 biji kuning telor (telor yang disimpan di dalam peti sejuk semalaman)
4 biji putih telor
150gm gula halus
180gm tepung hong kong
1 sudu makan ovallate
Perisa vanilla 1 sudu kecil

Bahan B
450 gm mentega
5 sudu makan susu pekat manis
1 tin kecil serikaya

1 atau 2 packet buah prune - di buang kulit dan di hiris halus

Caranya:-

Pukul bahan A sehingga kembang, gebu dan putih aka ringan menggunakan mixer kenwood
Pukul bahan B hingga kembang dan putih
Satukan kedua adunan dan di pukul sebati.

Selepas adunan di satukan dan boleh di beri perisa yang di sukai dan juga pewarna yang di gemari.
Sediakan acuan (gris dan lapik kan dengan kertas minyak)..sudukan 4 camca adunan dan di bakar grill dalam ketuhar bersuhu 250 c selama 3 minit atau sehingga permukaan kek kekuningan (depend dengan oven masing masing - menggunakan api grill atas sahaja ) tabur kan hirisan buah prune di atas permukaan nya. lapis lagi.(3 kali lapisan kemudian di tabur dengan hirisan prune - ulangi proses sehingga habis)
Ulangi process sehingga habis

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...