Tuesday, November 1, 2011

BINGKA UBI KAYU

 photo a58a56cb_zps2f5c86cc.jpg

3kg ubi kayu – parut – toskan air nya
(makcik parut lepas itu masukkan kedalam juice extractor machine untuk memerahkan air dengan cepat. Biarkan air nya untuk 1 jam dan ambilkan sagu nya.

2 cawan gula pasir atau lebih jika suka untuk rasa yang lebih manis
2 biji telor
300 gm butter
5 cawan santan (2 cawan santan pekat/ 3 cawan santan cair)
1 sudu teh garam
Pewarna kuning

Caranya:-
Bersih kupas cuci ubi kayu – sagat dan perah air nya dengan kain bersih untuk mengeluarkan lebihan air . biarkan airnya di dalam bekas lain dan biarkan selama sejam untuk mendapatkan sagunya.

Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telor. pukul sebati. Masukkan ubi kayu berserta sagu nya ,masukkan santan dan garam . Kuar sebati. Masukkan pewarna kuning atau pewarna yang di suka. Bakar didalam Loyang yang telah di griskan selama 1 jam dengan api yang sederhana besar.
 photo 7fc35226_zps78f53c62.jpg
Untuk rasa lebih enak..masukkan 2 sudu besar tepung kastad dan susu pekat manis dan kurangkan gula.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...