Thursday, September 29, 2011

CORN N CRAB SOUP CHINESE STYLE



dah beberapa kali buat sup ini sebab tengok pakcik suka sangat makan sup ini time panas panas..dia boleh habis kan sampai 3 mangkuk..erk...mangkuk sup yang kecil itu ya..bukan yang mangkuk besar..

my version :

bahannya:
1 biji bawang besar - di potong dadu
air rebusan ayam
cream corn - 1 tin - makcik blender sedikit
10 crab stick - potong kecil dan uraikan( picit kan supaya ia jadi halus halus)
Chicken stok cube
lada/garam
tepung jagung - secukupnya - samada hendak pekat atau cair..
1 biji telor - di pukul

potongan cili + air limau kasturi + kicap manis + kicap masin..gaul sebati ~ siap untuk dimakan bersama sup jagung

tumiskan bawang besar sehingga wangi. masukkan air rebusan ayam dan masak sehingga mendidih( kalau tak ada air rebusan ayam) gunakan air biasa dan rebuskan sehingga mendidih. Masukkan chicken stock (kalau buat sikit) letak 1 kuib, kalau buat banyak letak 2 kuib ayam. masukkan cream corn yang telah di belender, biarkan mendidih, masukkan crab stick. biarkan mendidih. masukkan garam/lada. rasa kan sesuai kehendak anda. masukkan tepung jagung, dah pekat..pekatkan telor tutup api.. sedia untuk di makan. (kena makan panas panas untuk rasa yang enak. paling sedap dimakan dengan potongan cili.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...