Thursday, August 25, 2011

Tat Nenas

COPY PASTE : credit to anis suraya of cari.com.my
 photo 08072011391_zps02610d36.jpg
Ini yang makcik buat..tak kemas .almaklum makcik bukan line biskut tapi..nak juga menerai nya..kan...senaman tuk muscle kat lengan .

Resepi yang simple saja..cuma ditambahkan dlm setengah cawan serbuk badam yg telah disangai/bakar terlebih dahulu utk dapatkan keharumannya saja...

200gm butter + 50gm marjerin (dAISY)
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/2 cawan serbuk badam
jem nenas secukupnya
kuning telur + pewarna kuning telur secukupnya..

gaul tepung + gula + serbuk badam sebati. kemudian gaul dgn buter +marjerin sampai jadi serbuk roti.gaul sebati..kemudian msukkan telur ayam yg dipukul manja sedikit..uli sampai jadi doh yg lembut..kalau doh mcm keras ambil sedikit butter dan gaul pada doh hingga doh menjadi doh yg lembut dan senang ditekan..doh yg keras akan sebabkan anda bekerja lebih keras sambil terangkat2 badan...hik hik hik hik

TIP: biskut yang jenis cair kat mulut ni biasanya ada campuran minyak sapi dlm nya...makin byk tambah butter, biskut makin rangup, bukan makin cair dimulut (ni berdasarkan test cuba try yg kak anis jalankan)...kalau biskut x mo rangup, bagi jer telur kuning, putih telurnya diasingkan sebab putih telur ni pun salah satu penyebab biskut menjadi rangup..biskut yang cair kat mulut contohnya macam makmur, biskut kristal ball (guna minyak sapi), tat gulung nenas blueberry (sebab ada campuran minyak sapi)....

JEM NENAS
resepi jem nenas versi kak anis...gulanya tu kak anis hanguskan terlebih dahulu baru masukkan parutan nenas tu dlmnya dan masak sehingga kering..sukatan secara tepat utk kuantiti kecil kak anis x ada sebab selalu buat utk jumlah yg banyak...lebih kurang begini la sukatan dia setelah kak anis bahagi2 ke kuantiti kecil

3 senduk gula pasir (lebih kurang 1 cawan)- disukat dlm gm ialah 120gm
1 biji nenas separuh masak (x muda x terlalu masak)
bunga lawang n kayu manis jika suka (kayu manis 1/2 inci, bunga lawang 2 kuntum)

masak gula sehingga hangus..bila gula dah cair sepenuhnya (jaga2, jgn sampai over hangus pula, nanti pahit), bila dah cair masukkan bunga lawang + kayu manis (jika suka, x bagi pun x apa..), masukkan parutan nenas tu (airnya jgn dibuang sebab itulah yg buat jem jadi sedap) dan kacau rata dan masaklah hingga jem menjadi pekat...

jem nenas yg kurang gula, akan cepat berkulat..terlebih gula manis n cepat lak keras kematu..3 senduk gula tu lebih kurang 1 cawan x penuh la (camner la anis nak xplain)..cawan tu lak mungkin x sama cawan org lain dgn cawan kat rumah yg anis selalu gunakan...aduhaiii...nanti anis balik umah, anis sukat dlm gm la...boleh tak? :) . Sebenarnya susah nak bagi exactly sukatan sebab nenas pun x sama saiz (anis guna nenas yg masam2 manis tu yg selalu wat masak buat sayur tu bukan nenas honey manis tu).

TIP: (COPY PASTE) Anis tak pernah blend nenas (sebab kalau blend, confirm kena tambahkan air kan? jem dah jadi kurang sedap sebab ada campuran lain iaitu air ) kalau blend buang airnya pulak..jem pun x sedap gak, jadi anis ikut la apa yang aruah mak ajar dulu2..paruttttttttt..sebijik n sebijik...pengsan gak ler..kih kih kih...kalau versi parut, anis mmg masukkan sekali isi dan airnya dalam gula hangus tu...masak sampai pekat..kelebihan masak gula sampai hangus ni..tak ada acara plop ploppp (meloncat2 air dlm kuali)..so x der la nak kena tangan ke mercik2 kat atas dapur ke...:)

Resepi tu boleh jer buat utk cetak2 bentuk teratai, tapi resepi tu hasilnya tat sedikit rangup n lembut tau...kalau x suka kulit sebegitu, tambahkan sedikit minyak sapi, ianya akan jadi gebu dan cair dimulut.

ya, gula tak yah digaul sebati dulu dengan butter sebaliknya digaul terus dengan tepung..sebab tu kena guna gula icing atau gula diblender n diayak..lepas tu baru gaul dgn butter..last sekali masukkan telur

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...