Thursday, July 12, 2012

WARM CHOCOLATE PUDDING

Photobucket
ketika makcik buat pudding nih memang tengah terbayang bayang kan kek chocolate chilis yang kat klcc sinun. malang nya icecream plak tak ada dalam peti sejuk. huh..kalau lah letak sikit ice cream vanilla or mint flavour icecream wah wah wah...mesti makan dengan geleng geleng dan hangguk hangguk kepala. pastu menyesal plak makan sebab timbang dah naik.  kan...waduh waduh..malang sungguh bila metabolisma macam makcik nih yang bergerak seperti kura kura. aisehhh
 Photobucket

RICH WARM CHOCOLATE PUDDINGfrom  AGNES CHANG- I can bake

A:
250g butter/margarine
250g dark chocolate, broken into pieces

B:
160g caster sugar (or less) (a bit too sweet for my tougue)
1 tsp vanilla
7 eggs lightly beaten
¼ tsp salt

C:
100g plain flour – sifted

Method:
1.      Put A into a double- boiler, double boil with low heat and stir till smooth.(I just put in microwave for 1 min)  Leave aside to cool slightly. Mix in B till smooth

2.      Add C and  mix till just blended ( do not over mix)

3.      Grease and flour 12 small oven proof pyrex custard bowls. Divide cake mixture into the custard bowls till ¾ full.

4.      Bake in a pre-heated oven at 160 C for 12-15 minute till edges are set but centres are still very wet and a little sunken

5.      Leave to cool in the custard bowls for 5 minutes before carefully removing by running a small knife around edge of each cake
6.      Serve warm so that the rich and tasty chocolate sauce will flow out when cut open
 Photobucket
kalau lah ada icecream kan...icecream lagi...keh keh keh

 Photobucket
kalau ada waktu terluang tu cuba lah . agak senang nak membuat nya. u know makcik simpan few cups dalam peti sejuk dan bakar the next day for just 15 minute. Infact lebihan lain makcik simpan for 5 days dalam peti sejuk dan ianya tetap dalam keadaan baik. just keluarkan for 10 minute (for room temperature) pas tu boleh lah bakar dalam oven. a good dessert untuk di hidangkan pada tetamu.

2 comments:

Mama Datt n Dania said...

aaaaaaa... Tergugat poso ai kak! Walhal bru 6.20 am!

Makcik Kerabu said...

Sedap taw. cubalah. kiss kiss kat dania

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...