
NASI CARROT
2 CAWAN BERAS - dicuci dan toskan
2 GENGGAM KACANG DHAL - rebus sehingga masak tapi jangan pecah
1 BATANG CAROT - di parut halus dan di goreng tanpa minyak - untuk mengeringkan air karrot
1 GENGGAM KISMIS HITAM ATAU KUNING
1 HELAI DAUN PANDAN -
3 ULAS BAWANG PUTIH - di hiris nipis
1 BIJI BAWANG BOMBAY - di hiris nipis
2 SUDU BESAR MENTEGA
1 SUDU BESAR MINYAK SAPI
1 CAWAN SUSU CAIR*
1 1/2 CAWAN AIR * (Ikut sukatan cawan beras- kalau beras yang memerlukan banyak air, tambah kan sedikit air lagi. nisbah 1:1 )
1 SUDU KUIB PATI AYAM
GARAM SECUKUP RASA
CARANYA:-
Panaskan mentega dan tumiskan bawang putih dan bawang bombay sehingga naik baunya. masukkan daun pandan, kemudian masukkan carrot yang telah di sangai, kacang dhal dan beras yang telah di tos. kacau rata dan sebati. masukkan susu cair , Gaul sebati, masukkan air, garam secukup rasa dan pati ayam. kecilkan api dan biarkan beras mengering. apabila beras dah mengering masukkan minyak sapi dan kismis.gaul sebati dan minyak sapi mencair rata (at this stage makcik masuk kan kedalam rice cooker )

thinking of having this menu untuk rumah terbuka nanti. dengan lauk ayam masak kunyit or daging masak hitam...owh...makcik dah telan air liur..huhuhu

No comments:
Post a Comment