
segenggam atau semangkuk cili api
segenggam ikan bilis
sedikit belacan ( belacan yang baik dan enak akan mempergaruhi rasa sambal yang sedap)ok...makcik dah telan air liur sekali lagi nih..
sedikit garam
sedikit pati ayam jika suka
bawang merah 8 ulas
bawang putih 4 ulas
air asam jawa (optional)
caranya:-
samada u ols blend kan dulu cili itu - blend kasar atau goreng dulu cili itu kemudian blend bersama bawang
*untuk sambal yang tahan lama - sila goreng dulu kemudian blend - baru di masak sekali lagi
tumis bawang sehingga naik wangi, masukkan ikan bilis - goreng sehingga ikan bilis garing. kemudian masukkan cili dan belacan. masak sehingga naik bau..masukkan garam dan pati ayam. jika suka letak lah air asam sedikit...(air asam ini pilihan sendiri -.makcik kekadang letak..kekadang tak letak tetapi time makan nanti akan perah limau..lagiii ummppph...
untuk yang mengalami buasir...tak usah makan iyer, tak pasal pasal bertambah parah..

No comments:
Post a Comment