Tuesday, January 17, 2012

RUSSIAN BLACK N WHITE CAKE

I finally understood what true love meant...love meant that you care for another person's happiness more than your own, no matter how painful the choices you face might be.  ok..makcik berdrama lagi..hiks..but ignore that..biarlah makcik jadi lilin, kalau tak dapat  menerangi kehidupan orang lain, melihat orang orang kesayangan tersenyum gembira sudah cukup memuaskan hati makcik. In the end I should always do the right thing even if it's hard...yeah me and my world ~ up and down..duh.!

here something for craving. i guessed chocolate and me never can be apart.  ibarat irama dan lagu..cuma  Im not that singing person..no lullaby like when i open my mouth that voice turn people off... tersangat terharu kan.

 photo b1dfacb6_zps22a0a03c.jpg

seharusnya ada 4 layer tapi makcik buat 3 layer sajer. just wanna test how its taste.. ai ignore nescafe sebab tak makan nescafe..but next time i should use my favourite chocolate cake resipi...

resepi kat bawah  ini CREDIT TO FORUM CARI
untuk kek:
bahan A-
3 biji telur grade A
430gram gula kastor

bahan B-
290g tepung superfine
100g serbuk koko
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil  soda bikarbonat

bahan C-
1 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar gliserin

bahan d-
1 cwn air mendidih
cara2:

1. pukul A sehingga kembang
2. masukkan B & C secara berselang-seli
3. masukkan D
4. bakar pada suhu 180oC selama 45 minit - 1 jam
5. sejukkan kek

Ganache:
600g coklat masakan
500g whipping cream
2susu besar golden syrup

cara2:
panaskan whipping cream, masukkan coklat masakan dan golden syrup. kacau rata, tp jgn biarkan berbuih atau terdapat gelembung udara. untuk bagi coklat ni keras, sediakan awal sehari. biarkan di luar, dan simpan di dalam bekas. biarkan ianya keras sendiri.

filling cream cheese:
250 gm cream cheese
125 gm butter
60gm gula ising
2 sudu kecil nescafe (dibancuh dgn 3 sudu besar air panas)
500gm non diary whipping cream (pukul sehingga soft peak, di dalam bekas lain)

CARANYA:-
pukul cream cheese, butter dan gula ising sehingga kembang. masukkan whipping cream yg telah dipukul, dan nescafe,kacau sehingga sebati.

resepi italian buttercream:
200gm gula castor
100gm air masak
105gm telur putih
500gm butter sejuk (dipotong kecil)

cara2:
1. masak gula dan air sehingga pekat. kemudian, cuba celup dengan garfu dan hembuskan. kalau boleh membentuk gelembung udara, tutupkan api.

2. sementara tunggu air gula tu jd pekat, pukul telur putih sehingga soft peak.

3. masukkan air gula ke dalam putih telur

4. pukul sehingga adunan sejuk.

5. apabila sejuk, masukkan butter sejuk dan pukul sehingga sebati

Cara2 susunan kek..CREDIT TO JUICY CAFE  -Untuk cara melapisnya boleh rujuk kat  Juicy Cafe. Makcik copy paste dari blog dia untuk rujukan makcik di masa hadapan.
1. Potong kek kepada 4 bahagian, letak kek lapisan bawah atas papan kek.
2. Pipekan adunan cheese di tengah2 kek, buat sebesar saiz duit 50 sen.
3. Pipe pula adunan ganache disekeliling adunan cheese.
. Buat seperti lingkaran ubat nyamuk, pipe pula adunan cheese dsekeliling adunan ganache, begitu la seterusnya shingga siap satu lapisan bawah kek.
5. Tindihkan kek lapisan kedua atas adunan yg di pipekan tadi.
6. Untuk lapisan kedua, pipekan ganache dahulu dtengah2 kek sebesar duit 50 sen, kemudian di ikuti pula adunan cheese n seterusnya.
7. Lapisan ketiga pula mulakan dgn adunan cheese dtengah2 kek n di ikuti seperti langkah di atas.
8. Letakkn lapisan kek yg keempat n sapu baki adunan cheese keseluruh bahagian kek.
9. Sejukkn dalam peti sejuk selama 1 jam atau shingga cheese mengeras.
10. Keluarkan kek, letak kek atas redai n tuang ganache perlahan2 shingga semua bahagian kek mengena.
11. Bole hias kek mengikut kreativiti masing2.
rendam pisau dgn air panas, lapkan n potong kek, nti nmpk ler cun ckett occay pren..

These my favourite recipe RICH CHOCOLATE MOIST CAKE [Jonah]
6 oz butter (170.1gm)
4 oz gula castor (396.9 gm)
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate EMULCO

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air sejuk - air dlm peti ais

CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
5. Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit.

BAHAN2 ICING:
1 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

CARA MEMBUAT ICING:
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tuangkan ke atas kek rata2

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...