Thursday, December 8, 2011

SPAGHETTI WITH CREAMY SAUCE

kalau dulu susah jer nak rasa buah delima nih...pembangunan pesat..ekonomi yang baik..buah apa apa jer senang di dapati..
yes..im still in the topic of buah..makcik suka buah buahan nih..tak kira buah tempatan ker buah luar negara ker..asal jer nama buah...kecuali NANGKA dan MANGGA KUINI - yuckkkks
 photo f2b2c422_zps04abc2ee.jpg
like i told u guys...makcik nih kan..alalalllaaa dalam process menambah lemak..which is not so good.
semalam dinner makcik buat
 photo 3166df27_zpsd34858e9.jpg

spaghettti with creamy sauce pastu makcik campurkan dengan hirisan daging yang makcik perapkan dengan lada hitam then makcik goreng kan dengan sedikit  mentega. the combination of lemak, creamy sauce yang ada susu  dan pedas lada hitam...

 tumis garlic dengan sedikit mentega sehingga berbau garing. masukkan bawang besar (yang di cincang kalau suka) kalau ada button mushroom pon boleh jer masukkan. then masukkan sedikit tepung gandum - anggaran 3 sudu besar.. kacau sentiasa dan biarkan meresap. kecilkan api. dah semuanya bercampur dengan baik dan elok masukkan air..anggaran 800ml untuk sos yang tak pekat ..agak agak mencair sedikit. kalau suka pekat kurang kan air..ikut suka hati.  tambahkan perasa ayam maggi, sedikit mixed herbs..yang ini pon anggaran  dan berapa banyak u ols suka..(maybe 1 sudu makan or less) letak garam sedikit tuk yang kurang suka masin..dan letak lebih sikit tuk yang suka masin ( remember nanti bila dah bergaul dengan spaghetti dia akan jadi less masin) letak lak lada sulah.....dah mendidih..- oppss..ingat iyer sentiasa di kacau  agak sebati..letak lah cream nestle atau whip cream atau heavy cream..kalau tak ada letak lah susu nespray hat yang tepung tu..anggaran 2 sudu besar then tambah sikit tepung jagung untuk mengental kan nya.. perasa kan..dah siap..(oh ya: makcik buh cauliflower tuk menambah kan rasa didalam sos ini..kalau suka kacang peas pon boleh jer letak..just rebus asing..letak olive oil ker butter ker) then gaul ngan spaghetti

spaghetti plak rebus dan toskan - masukkan sedikit olive oil atau pun butter

tuk daging plak...hiris  nipis daging - perap dengan tepung jagung, garam, lada hitam - yang halus atau yang berbiji - tumbuk sket iyer agar tak kasar sangat) bawang putih yang di cincang , kicap ..sedikit gula - sikit jer tau..
perap lam 1 jam ker..tuk serap..lepas tu ..panas kan minyak dalam pan yang non stick.. tumis goreng dengan api besar dalam 5 minit..- ala ala steak gitu....pas tu taruh lah atas spaghetti tadi..

then tuk dessert sambil menonton dhia
 photo 6867b4ce_zps150ac947.jpg
Bubur or Pengat Durian dengan kacang hijau dan jagung.

kan...makcik dah cakap..process menambah lemak...uwaaaa..tak boleh jadi macam ini. oh ya tadi dapat call..hari ini ada jemputan untuk party akhir tahun untuk kemas kawasan flat rumah makcik nih.. nak bawak aper yek..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...