Tuesday, August 17, 2010
YONG TAU FOO
Teringin benar nak makan Yong Tau Foo versi berkuah ini tapi makcik memang tak suka dengan sos yang manis ala ala yang di jual kat Sogo Food COurt sinun. Tak boleh nak masuk dek tekak. So makcik cipta sos sendiri
Bahan-bahan
segenggam cili kering - di buang biji - cuci
gula melaka atau gula apung
bijan di goreng tanpa minyak
1 sudu besar or kecil garam ( terpulang pada anak tekak masing masing)
4 cm belacan
3 cawan air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Sedikit Kicap manis (atau kicap soya which ever yang ada kat dapur)
sedikit bawang putih - anggaran 8 ulas
sedikit bawang merah - anggaran 6 ulas
Cara-cara
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang sederhana kecil .setelah naik bau angkat dan blend cili kering dgn air (sederhana banyak) . masukkan belacan , bawang merah , bawang putih, gula melaka dan blend lagi sehingga halus.
2. masakkan bahan kisar tadi didalam periuk dengan tambahan air sebanyak 2 cawan.
3. setelah mendidih, masukkan kicap manis or masin - untuk menghitam kan sos tersebut. biarkan mendidih sebelum memasukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4. masukkan garam dan tambahan gula(jika anda suka manis).
5. Untuk hidangan Yong Tau Foo - saya cuma celur kan kangkong, sedikit fish ball dan sausage dan juga brokoli. Angkat dan toskan. letak dalam pinggan. Curahkan sos Yong Tau Foo, Taburkan bijan diatas sos Yong Tau Foo. Enak di makan panas panas.
Lebihan sos boleh di simpan didalam peti sejuk
jemput makan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment