Friday, March 8, 2013

SAYUR KELADI

dah lama rasanya tak makan sayur kampung. Antara favourite makcik adalah sayur keladi. tak kira masak lemak atau air. kalau masak gulai dengan kulit lembu pun sedap. err tersangat sedap sebenarnya.
Apa khabar semuanya? Diharap kita semua berada didalam lindungi ALLAH. Kebelakangan ini makcik agak kesempitan waktu untuk membuat hal sendiri disudut kegemaran makcik ini. Bila mana hendak menjenguk di sini, ada saja batasan waktu yang tidak memungkin kan makcik singgah. Ada saja pekerjaan yang perlu di bereskan. wahhh...ayat mengalah kan orang bekerja kat opis yek.

Oraitt back to our menu hari ini, sayur keladi oohhhh sayur keladi sedap di makan ketika panas panas. makcik percaya generasi sekarang kurang lah makan sayuran kampung begini. jangan kata makan, nak pegang sayur keladi nih pon rasa nya tak pernah.
 photo d588462b_zpsd47d2870.jpg

Mari belajar masak sayur keladi 
 photo 346d5cce_zpsc1b927b4.jpg


nak prepare ini lah yang sebenarnya malas
 photo 083f6f55_zps91509566.jpg

sampai hitam jejari makcik..err..idak komplen. :)  photo 6fb47222_zpsb8620254.jpg
Daun ini wajib ada. kalau tak sayur kita macam kekurangan sesuatu. kira ini adalah penyeri nya

okay ini bubur pedas. Pada makcik kalau masak lemak sayur keladi kalau di tambah dengan bubur pedas akan menjadi super duper sedap. Tapi kena cari rempah bubur pedas yang sedap
 photo a50a8f28_zps49fd7a96.jpg


 photo eacce6c1_zps26d51f48.jpg
Ini adalah serbuk bubur pedas yang menjadi pilihan makcik. Time time puasa memang benda ini akan laris di pasaran.

 photo e65c45cb_zps3f5756da.jpg

Udang Salai.

 photo 083f6f55_zps91509566.jpg
Dah siap di cuci bersih keladi kita , toskan sebentar. Rebus kan air didalam periuk. Apabila mendidih masukkan keladi yang telah di cuci bersih. Biarkan layu. Kemudian toskan dan cuci dengan air paip. makcik rebus 2 kali, rebus  kemudian cuci bersih.

Kalau suka buah keladi nih pon masukkan kedalam air rebusan tadi. Masak sehingga agak empuk.  photo 6df53e60_zps791113bc.jpg
Buang air nya. Mak makcik ajar makcik bila masak sayur keladi kena rebus dulu air nya. tujuan nya untuk buang segala ke"gatalan" keladi tadi

Nak masak nya macam biasa,blend kan cili bersama sedikit belacan, ikan bilis atau udang kering, bawang putih dan bawang merah.
Tumis kan bawang yang telah kita blend sehingga naik wangi. masukkan  1 cawan  air bersama dengan keladi yang telah di rebus tadi. Biarkan sampai mendidih.  masukkan asam keping dalam 2 biji dan juga daun daun penyeri *bunga kantan, daun kesum dan daun kunyit.
tambah kan santan dan juga rempah bubur pedas kita. kalau tak ada rempah bubur pedas pun tak apa. tambahkan garam  dan sedikit gula jika suka. Rasakan sesuai lidah kita. Sedap di makan di tengahari.

 photo 418ce614_zps496f064a.jpg
kalau hujung minggu bermenu kan sayur keladi , ikan panggang dan berulam pucuk..huhuhu mau tersandar kita kekenyangan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...