Tuesday, June 26, 2012

ANGGUR LAUT

Masih teringat ingat akan kesedapan benda alah ini. kalau tak suka seafood maka ini bukan untuk anda semua . Ini untuk yang macam makcik nih. ~ jenis yang tolak batu dengan kayu. kalau singgah ke sabah jangan lupa mencuba makan anggur laut ini . jarang di dapati di bahagian lain di malaysia maka ianya harus di lakukan jika menjejaki kaki ke Kota kinabalu. gosh i really love this place. nampak nya kena turun kk lagi lah rasanya makcik nih sebelum puasa. harap harap dapat aproval dari encik somi.
 photo 947754ed_zpse9781472.jpg
Credit ~ Wikipedia, ensiklopedia bebas
Rumpai laut anggur atau dalam terma saintifiknya; Caulerpa lentillifera adalah merupakan sejenis rumpai laut dari spesies Caulerpa kerana teksturnya yang lembut dan rasanya yang lazat. Juga turut dikenali dengan panggilan Kaviar hijau, "ar-arosep", atau "lato" dalam bahasa Filipina. Rumpai laut anggur atau C. lentillifera ini banyak diternak di pesisir pantai Filipina dan sekitar Kepulauan Okinawa, Jepun. Dimana rumpai ini biasanya dimakan segar dan mentah begtu sahaja sebaik dituai.
rasanya unik. cuci bersih masuk dalam mulut..rasanya macam meletup letup ..ayat makcik mendescribe anggur laut ini. arrghhhh...memang cun. tapi untuk yang takut alahan perut cuci bersih, ambilkan anggur yang bertangkai jer , hiris bawang besar, cili, perahan limau kasturi perasakan dengan garam dan gula jika suka. than perapkan sebentar. ok...makcik dah telan air liur.



yang ini plak agar agar laut. berbanding dengan anggur laut makcik lebih prefer anggur laut. cara masak sebenar agar agar laut ini makcik masih kurang pasti tapi makcik pernah buat 2 versi dengan memasak agar agar tersebut dalam air mendidih sebentar dan toskan kemudian di gaul dengan  hirisan bawang dan cili juga dengan makan mentah. makcik prefer di rebus sebentar agar agar ini. kalau boleh jangan lah terlalu "berair" kerabu nya . macam tak kick..itu pendapat makcik lah . so kalau terjumpa benda ini..please give a try.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...