Thursday, July 14, 2011

ORANGE POPPY CAKE

 photo IMG_7140_zps9e9c0af6.jpg
copypaste from net

kek orange poppy seed (credit to myresipi.com)

3 biji telur diasingkan putih & kuning
1/2 cwn gula pasir- kisar halus
1 1/4 cwn) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1/2 cwn minyak jagung (minyak masak pun oklah)
2 sudu besar oren sunkist- yg dlm botol tu haa
1 sudu teh esen oren- leh abaikan kalo x dak
setitik/2- pewarna oren kalau ada
1/2 sudu kecil biji poppy- x de masalah kalau x mo boh pun

Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga betul2 kaku (diterbalikkan pun x jatuh) baru masukkan kuning telur kesemuanya. Pukul.
Masukkan tepong , gaul. Masukkan, minyak jagung, essen & pewarna oren. Gaul hingga sebati.- part ni gaul guna senduk ja

Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 180 deg. C selama 20 mnt ataupun masak kalau guna paper cup.
Kalau loyang- dlm 35-40 mnt-ataupun hingga masak- pepandailah uji sendiri.
Biasanya akan nampak permukaan kek menjadi coklat keemasan menandakan kek dah masak, atau uji ngan lidi -guna api atas dan bawah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...