Wednesday, July 13, 2011

KEK BUAH MAKCIK KERABU



Kek buah yang mempunyai texture yang lembut. Diolah dari Resipi kek buah bermalam/ kek buah rebus dan kek Dodol

Bahan A
1kg mixed fruits (dibasuh/cuci dan toskan)
Cherry Merah dan hijau - di belah 2
1/2 kg kurma - buang biji dan di hiris memanjang
kekacang (gajus, badam atau kuaci jika suka

450gm butter aNchor - golden Fern
380g susu pekat manis
500ml air
200gm gula perang

Bahan B
2 sudu besar orange sunquick
2 sudu besar baking powder untuk di gaul kedalam A apabila telah sejuk.

Bahan di atas di campur dan di masak dengan api yang kecil sehingga mendidih. tutupkan api gas dan sejukkan. apabila telah sejuk masukkan 2 sudu makan orange sunquick. Biarkan selama 2-3 jam atau lebih. Masukkan baking powder (tujuan nya adalah supaya buah2an yang di rebus tidak jatuh kebawah (mendap)biarkan lagi selama 1 atau 2 jam. (yang ini kita boleh buat satu hari sebelum kita nak memulakan projek membakar.

Bahan C
8 biji telur - dipukul ringan dan di beri 1 sudu teh perasa vanilla
710gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda) kalau tak ada baking soda boleh ganti kan dengan baking powder

Cara:
Pukul telor sehingga rata. masukkan kedalam bahan A yang telah di perap beberapa jam. masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking soda.kacau sebati mengunakan spatula.pastikan tepung di gaul dengan rata bersama bahan A. masukkan kedalam acuan segiempat yang telah di griskan. bakar lebih kurang 1 jam atau sehingga masak, sejukkan dan sedia untuk di hidangkan

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...