Saturday, June 23, 2012
BINGKA KRIM KRAKER
Salam semua.. sudah lama benar rasanya tidak melaku kan aktiviti di dapur . Selepas perkahwinan adik makcik itu makcik sibuk pula ke hulu kehilir, ke sana ke mari..sehingga aktiviti di dapur sendiri tergendala. Dan hari ini makcik dengan semangat berkobar duduk di dapur dengan suhu kepanasan yang kaw kaw untuk membuat kek untuk jiran makcik yang akan membuat kenduri doa selamat ujung minggu ini. dan makcik menyelit sekali membuat bingka kraker yang sudah lama benar makcik ingin cuba yang di tempek didalam blog azlita itiew. Kalau ada kelapangan buat lah bingka kraker ini kerana ianya sungguh senang dan mudah. Makcik hanya masukkan kedalam blender dan blend semua nya sekali kecuali bijan seperti yang di nyatakan didalam resipi ini. Makcik buat 2 adunan menjadikan bingka ini muat cantek untuk loyang 9 x 9. Untuk resipi kali ini makcik guna kan susu fresh milk mengantikan santan konon nya untuk diet..huh..
bingka yang sempoi tetapi enak. makcik terfikir kalau di letakkan susu krimer manis itu memang lebih ummph rasanya. one day makcik akan try. insyaallah
BINGKA CRACKERS By : Kh267tm - credit @ azlita masam manis
Rujukan : AROMA Jun 2012 azlita
Untuk yang tahap kerajinan yang tak seberapa makcik sarankan simpan lah resipi ini kalau belum mau mencubanya kerana ianya akan menyelamatkan hari anda semua satu hari nanti.
20 keping biskut Cream Creakers ~ biskut lemak
85 gm tepung gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telur
710 ml santan atau susu segar
secubit garam
1 sudu besar butter
1 sudu kecil pandan emulco dan pewarna hijau
1 sudu kecil coklat emulco
1 sudu kecil pes vanilla
Sedikit bijan untuk tabur atas
Panaskan oven pada suhu 180C
Oleskan loyang bulat ukuran 7 inc dengan butter
Kisarkan semua bahan kecuali, bijan, pewarna, pes vanila dan emulco, sehingga semua hancur
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
Satu bahagian di letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
Satu bahagian lagi, asingkan satu senduk dan letakkan coklat emulco dalam adunan yang telah diasingkan 1 senduk tadi.Baki adunan di letakkan pes vanilla
Tuangkan adunan vanilla ke dalam Loyang.Tompok-tompokkan adunan warna coklat di atasnya.Dengan menggunakan belakang sudu buatkan carikkan marble .bakar dalam oven selama 20 ~ 30 minit atau hingga permukaan atasnya keras sedikit .Keluarkan dari oven dan tuangkan adunan bewarna hijau.Taburkan bijan di atasnya.Bakar semula dalam oven selama 45 minit atau sehingga permukaan atasnya keperangan.Setelah masak biarkan bingka sejuk sepenuhnya sebelum di potong.
Cuba ya..semudah a b c
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment