Monday, February 27, 2012

SAMBAL CILI

rindu dia...dan dia...dan bakal pengantin baru...juga  rindu si puteri lilin..teman makan ikan masin...rindu minyak ikan masin kembung..jemput lah makan...walaupun rupa tak seberapa tetapi...kalau pekena ikan masin kembung..letak minyak nya..pastu letak kicap sikit...dan kemudian makan ngan sambal cili ini...perghhhh...takpa kalau tak ada ayam ker daging ker...yang ini dah cukup sifat...boleh tak tengah menaip nih pon telan air liur.... .. .huhuhuhu

 photo 33e92e3f_zps7360b59c.jpg

segenggam atau semangkuk cili api
segenggam ikan bilis
sedikit belacan ( belacan yang baik dan enak akan mempergaruhi rasa sambal yang sedap)ok...makcik dah telan air liur sekali lagi nih..
sedikit garam
sedikit pati ayam jika suka
bawang merah 8 ulas
bawang putih 4 ulas
air asam jawa (optional)
caranya:-

samada u ols blend kan dulu cili itu - blend kasar atau goreng dulu  cili itu kemudian blend bersama bawang
*untuk sambal yang tahan lama - sila goreng dulu kemudian blend - baru di masak sekali lagi
tumis bawang sehingga naik wangi, masukkan ikan bilis - goreng sehingga  ikan bilis garing. kemudian masukkan cili dan belacan. masak sehingga naik bau..masukkan garam dan pati ayam. jika suka letak lah air asam sedikit...(air asam ini pilihan sendiri -.makcik kekadang letak..kekadang tak letak tetapi time makan nanti akan perah limau..lagiii ummppph...

untuk yang mengalami buasir...tak usah makan iyer, tak pasal pasal bertambah parah..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...