Monday, February 27, 2012

KARIPAP

Dah lama sangat tak makan karipap, tetiba keinginan itu muncul, dalam sibuk yang melampau lampau - kalau tido pun boleh berfikir.. huh..memang stress kan..agak agak lepas adik kahwin nih meraser nak pergi bercuti..at the same time thanks to Johara pagi era @ Era.FM...boleh senyum..boleh gelak sorang sorang walaupun tengah drive...tengah penat penat buat kerja kerastangan pun still ok lagi...at least tensi tu ilang juga..kan..nak nak kalau sketsa yang entah haper haper...kekeke..btw  kat sini makcik letak kan cara buat karipap yang tak seberapa ini dengan resipi bahan kulit nya sekali. I'm not a good story teller so..u ols boleh agak agak lah kan macam mana nak buat karipap yang cantek , lembut dan gebu..as my kerja kerastangan agak kayu..please excuse my creativity yang out ini . :)
 photo 280c7bd7_zpsaf83eeac.jpg
Karipap Bakar  - masuk oven jer..jgn lupa glaze dengan kuning telor iyer

 photo 79949c13_zps25b3ef31.jpg
yang bergoreng - sedap makan ketika panas suam

 photo 93d8eb63_zps8686bbba.jpg
DOH A
1 KILO TEPUNG GANDUM
700 GM SHORTENING
(sebab ini agak banyak - u ols boleh reduce ke setengah adunan)
DI ULI SEHINGGA MENJADI DOH YANG LICIN DAN (FIRM.) LEBIHAN DOH A BOLEH DI SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK- FROZEN.

 photo d9784d74_zps2507923d.jpg
DOH B
1 KG TEPUNG GANDUM
150 - 200GM MARJERIN
100 - 150GM SHORTENING
AIR GARAM SECUKUP NYA – SEDIKIT GARAM + AIR SUAM

ULI SEHINGGA ADUNAN MENJADI DOH YANG TIDAK MELEKAT DI TANGAN
MASUKKAN DOH A (ANGGARAN 5G) KEDALAM ADUNAN B (15 G). ULI MENJADI BEBOLA KECIL DAN REHAT KAN SELAMA 15 MIN.
 photo e184f31d_zpsa74f906e.jpg

 photo 11ca9abd_zps19007a36.jpg


 photo e7e923bc_zps27162f76.jpg

Intinya- boleh gunakan kari kentang yang di lecek /sardin yang bercampur telor atau sweet potatoes .kiranya apa apa aje inti yang u ols suka...dah siap enjoy it..dan  makan ketika suam ..perghhhhh

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...