Dah lama sangat tak makan karipap, tetiba keinginan itu muncul, dalam sibuk yang melampau lampau - kalau tido pun boleh berfikir.. huh..memang stress kan..agak agak lepas adik kahwin nih meraser nak pergi bercuti..at the same time thanks to Johara pagi era @ Era.FM...boleh senyum..boleh gelak sorang sorang walaupun tengah drive...tengah penat penat buat kerja kerastangan pun still ok lagi...at least tensi tu ilang juga..kan..nak nak kalau sketsa yang entah haper haper...kekeke..btw kat sini makcik letak kan cara buat karipap yang tak seberapa ini dengan resipi bahan kulit nya sekali. I'm not a good story teller so..u ols boleh agak agak lah kan macam mana nak buat karipap yang cantek , lembut dan gebu..as my kerja kerastangan agak kayu..please excuse my creativity yang out ini . :)
Karipap Bakar - masuk oven jer..jgn lupa glaze dengan kuning telor iyer
yang bergoreng - sedap makan ketika panas suam
DOH A
1 KILO TEPUNG GANDUM
700 GM SHORTENING
(sebab ini agak banyak - u ols boleh reduce ke setengah adunan)
DI ULI SEHINGGA MENJADI DOH YANG LICIN DAN (FIRM.) LEBIHAN DOH A BOLEH DI SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK- FROZEN.
DOH B
1 KG TEPUNG GANDUM
150 - 200GM MARJERIN
100 - 150GM SHORTENING
AIR GARAM SECUKUP NYA – SEDIKIT GARAM + AIR SUAM
ULI SEHINGGA ADUNAN MENJADI DOH YANG TIDAK MELEKAT DI TANGAN
MASUKKAN DOH A (ANGGARAN 5G) KEDALAM ADUNAN B (15 G). ULI MENJADI BEBOLA KECIL DAN REHAT KAN SELAMA 15 MIN.
Intinya- boleh gunakan kari kentang yang di lecek /sardin yang bercampur telor atau sweet potatoes .kiranya apa apa aje inti yang u ols suka...dah siap enjoy it..dan makan ketika suam ..perghhhhh
No comments:
Post a Comment