Untuk Roti nya:-
15 keping roti gardenia
8 biji telur di pukul terlebih dulu sehingga sedikit kembang*
1/2 cawan gula pasir *
1 sudu esen vanilla *
500g susu UHT fresh milk *
whipping cream (ikut rasa) *( tak letak pun tak apa)
sedikit kismis dan buah prune (dihiris) jika suka
caranya:-
panaskan oven 160° .
~bahan bahan bertanda * perlu dibancuh terlebih dahulu di mangkuk yang lain
~roti pula di sapu Butter kemudian di potong 4 segi dan disusun di atas loyang yang telah disapu butter. lapisan roti di tabur dengan kismis dan buah prune jika suka.
~ selesai menyusun segala roti tu baru lah tuangkan bancuhan susu/telor kedalam adunan roti dan dibiarkan selama 30 minit atau 1 jam bagi dia kembang dan sebati/bersatu . kemudian dibakar dalam oven selama 30 minit atau sehingga masak. (gunakan kaedah baine marie untuk membakar puding kita
Untuk sos puding
1 biji kuning telur (dipukul terlebih dahulu)1 cawan susu sejat 1/2 cawan susu pekat manis
1 1/2 tin air biasa/masak - guna tin yg sama
1 sudu esen vanilla
1 1/2 sudu tepung kastard
1½ sudu gula pasir
1/2 sudu kecil mentega untuk mengilat kan sos
CARA :
1. Masukkan susu cair dan susu pekat dalam periuk, masukkan air biasa.
2. Pukul kuning telur dan vanilla, kemudian masukkan dalam periuk susu cair.
3. Masukkan gula & juga tepung kastard yang telah di bancuh dengan sedikit air.
4. Kacau sebentar, pastu masakkan di atas api yang kecil. tambah kan sedikit air jika sos kita agak pekat.. bila dah gelegak, matikan api dan masukkan 1/2 sudu kecil mentega , kacau sebati.
Apabila roti kita sudah masak potong kan kecil didalam bekas yang tahan panas. curahkan sos keatas nya kemudian di bakar sebentar secara baine marie juga dalam 15 -30 minit. terpulang pada citarasa u ols. jika suka kering, panjang kan masa membakar nya tapi jika suka "basah" bakar sekejap jer abt 15 minit.
No comments:
Post a Comment