Tuesday, June 28, 2011

KEROPOK LEKOR

dengan bangga makcik tunjukkan hasil kerja tangan makcik. Yessssssss...

makcik berhasil membuat keropok lekor


proses merebus


Toskan dan sejukkan sebelum di goreng


Keropok Lekor Jiya (resipi daripada internet juga. terima kasih pada yang empunya resipi

p/s: tepung ubi tu kalau ditambah terlalu banyak keropok akan keras sedkit.

1kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
1kg tepung ubi/kanji (kita guna 300gm)
2 cawan tepung gandum (kita guna 150gm)
1 sudu kecil baking powder (tak guna pon)
Garam secukup rasa
Perasa
Air (tak guna juga)

1.Asingkan isi ikan dari tulang.

2.Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.

3.Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli…

4.Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²… Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer…

5.Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.

6.Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.’’


CILI S0S KEROPOK LEKOR


BAHAN-BAHANNYA
1 gelas air asam jawa
2 cawan cili kering yang siap dimesin
1 cawan gula pasir
2 keping gula melaka/kabung
sedikit cuka dan kicap

CARA MEMBUATNYA

Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...