Thursday, March 8, 2012

BLUEBERRY CHEESECAKE

Semalam birthday mak. awal awal pagi makcik singgah kat rumah mak. Beli karipap dan pau kacang merah. takda makna nya nak bagi kek icing bagai...tak di sentuh oleh mak. Alhamdulilah makcik masih ingat tarikh birthday mak..masih dapat peluk dan cium mak. tak taw lah kalau adik adik yang lain ada call and wish mak tapi  semalam tengok muka mak cam sedih jer...agaknya mereka tak ingat birthday mak. Dah senja..mesti lah hati orang tua cepat terguris. tapi semalam mak senyap jer. tak banyak cakap. macam sedih ler plak. kalau ada kemampuan nak jer bawa mak gie shopping spree beli itu dan ini tapi apa kan daya...belum mampu lagi nak ajak dia gie obersea gitu.

btw misi buat hantaran tunang untuk pihak lelaki dan perempuan dah siap..terasa ringan sikit beban . next week nak start buat cekelet plak. esok my favourite uncle nyer birthday..tapi dia dah meninggal kan kami..al fatihah buat arwah wa'. semoga tenang di sana. I love you..
Hari ini dapat call dari pakcik..seronok sebab finally dia akan hadir for my brother big day. ringan sikit lah beban makcik nanti at least ada orang yang boleh jadi my driver dan tukang sibuk..kekkekkeke. teringat kan si pond..mesti sekarang ini sedang menghitung hari..this weekend dah bergelar isteri orang. makcik doakan semoga berbahagia dan kekal sehingga akhir hayat.

 photo 4d5a41e5_zpsd135afec.jpg
did this last month..sebab kat sana bahan kek senang didapati.. dan murah. kat sini payah lah nak makan kek cheese lagi..mahal bebeno...lagi pun nak makan benda camgini kena ada geng..tak ada geng..tak best lah makan sorang sorang. kalau si puteri lilin tu masuk sini..mesti terliur liur nak makan kek cheese..

BLUEBERRY  CHEESECAKE

6 TBSP BUTTER
200G DIGESTIVE BISCUIT - CRUSHED
BUTTER FOR GLAZING

400GM CREAM CHEESE
2 LARGE EGG
140G CASTER SUGAR
1 TSP VANILLA
450ML SOUR CREAM

TOPPING
BLURBERRY CREAM

 photo f0ab5d8c_zps0c394dd4.jpg
METHOD:-
MELT BUTTER IN PAN OVER LOW HEAT. STIR IN BISCUIT. THEN SPREAD IN 8 INCH SPRING FORM TIN BRUSHED WITH BUTTER.
LET IT REST IN REFRIGERATOR.

PLACE CREAM CHEESE, EGG, 100GM OF SUGAR AND 1/2 TSP OF VANILLA IN FOOD PROCESSOR, PROCESS UNTIL SMOOTH.  POUR OVER BISCUIT BASE AND SMOOTH THE TOP. PLACE ON BAKING SHEET AND BAKE IN A PREHEATED OVEN 190 C/375F FOR 20 MINUTES UNTIL SET. REMOVE FROM OVEN AND SET ASIDE FOR 20 MINS. LEAVE THE OVEN SWITCH ON.

MIX SOUR CREAM WITH REMAINING SUGAR AND VANILLA IN A BOWL. SPOON OVER THE CHEESECAKE. RETURN TO OVEN FOR 10 MINUTES. COOL AND THEN CHILL IN THE REFRIGERATOR FOR 8 HOURS OR OVERNIGHT.
GLAZE THE BLUEBERRY CREAM ON TOP THE CHEESE CAKE AND SERVE

nak makan ini mesti lah ada teman u ols..makan seorang tak ada makna nya. tapi kan kalau time frust frust tu ..potong lah berapa kerat memang tak hengat dunia.

sekarang ini usaha nak berdiet tak terlaksana lagi. nampak gaya tak menjadi lah diet makcik itiew.

p/s: makcik harap iza dan suami di permudahkan perjalanan dan urusan di tanah suci. AMIN

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...