Wednesday, October 27, 2010
PAU KUKUS LEMBUT
Pau inti Sayur
PAU KUKUS
1 KG TEPUNG PAU
I PACKET YEAST
6 – 8 SUDU MAKAN GULA
500GM AIR
1 – 2 SUDU MAKAN SHORTENING (LELEMAK SAYURAN)
CARA MEMBUATNYA:-
1) AIR, YEAST DAN GULA DI CAMPUR SEKALI. GAUL SEHINGGA SEBATI
MASUKKAN (1) KEDALAM TEPUNG PAU. GAUL SEHINGGA SEBATI DAN RATA. MASUKKAN SHORTENING (LELEMAK SAYURAN) ULI LEMBUT SEHINGGA SEBATI DAN RATA. JIKA MENGGUNAKAN TANGAN – ULI SELAMA LEBIH KURANG 10 MINIT. JIKA MENGGUNAKAN MACHINE – ULI LEBIH KURANG 6 – 8 MINIT. BIARKAN DOH REHAT SELAMA 10 - 15 MIN .SETELAH 15 MINIT AMBIL SEDIKIT DOH MENJADI BEBOLA KECIL DAN REHAT KAN LAGI SELAMA 10 – 15 MINIT.
MASUKKAN INTI NYA DAN BIARKAN REHAT 20 +- MINIT SEBELUM DI KUKUS. KUKUSLAH SELAMA 10 – 15 MINIT DENGAN AIR KUKUSAN YANG TELAH MENDIDIH.
STEAM BUN
1KG PAU FLOUR
I PACKET YEAST
6 – 8 TABLE SPOONFUL SUGAR
500GM WATER
1 – 2 TABLE SPOONFUL SHORTENING
METHOD:-
1) WATER, YEAST AND SUGAR - MIX WELL
2) POUR (1) INTO FLOUR
3) KNEAD WELL
4) ADD IN SHORTENING
5) KNEAD DOUGH FOR 10 MIN
6) LET DOUGH REST FOR 1/2 HOUR
7) CUT INTO SMALL DOUGH. LET IT RISE FOR 10 - 15 MIN
8) PUT INGREDIENT INSIDE
9) LET DOUGH STAND FOR 20+- MINUTES
10) STREAM FOR 10 - 12 MINUTES
INTINYA:- VERSI SENDIRI
1 PAKET DAGING AYAM CINCANG
1 BIJI SENGKUANG YANG TELAH DI PARUT
1 BIJI CARROT – DI PARUT
½ BIJI KOBIS (SEBELAH) – DI HIRIS NIPIS/HALUS
CENDAWAN BUTANG – DI HIRIS HALUS
6 ULAS BAWANG PUTIH – DI HIRIS HALUS
GARAM/SECUKUP RASA/LADA SULAH/SOS TIRAM/MAGGI SEASONING
SEDIKIT TEPUNG JAGUNG
SEDIKIT (A DASH OF ) MINYAK BIJAN
TUMISKAN BAWANG PUTIH. MASUKKAN DAGING CINCANG. MASAK SEBATI DAN GARING. MASUKKAN CENDAWAN BUTANG,SENGKUANG DAN CARROT. GAUL SEBATI. MASUKKAN GARAM, SECUKUP RASA, SEDIKIT MINYAK BIJAN (OPTIONAL), MAGGI SEASONING, SEDIKIT SOS TIRAM DAN SEDIKIT LADA SULAH) GAUL LAGI SEHINGGA SEBATI. PERASAKAN . AKHIR SEKALI MASUKKAN KOBIS YANG TELAH DI HIRIS. MASUKKAN SEDIKIT TEPUNG JAGUNG YANG TELAH DI BANCUH DENGAN SEDIKIT AIR UNTUK MEMEKAT KAN SAYURAN .
Pau inti kelapa ( panaskan gula apung (gula melaka) bersama kelapa yang di buang kulit hitam nya)goreng sehingga sebati
INTI MENTEGA
MENTEGA + GULA (SEDIKIT) + TEPUNG GANDUM + SUSU TEPUNG (AMOUNT IKUT SUKA)
DI GAUL SEBATI UNTUK DI JADIKAN INTI PAU.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment