Thursday, January 26, 2012

BROWNIES NIGELLA

malam tadi samada penat ker mengantuk ker..pukul 9.30 dah masuk tido..kalau kat sana..pukul 9 malam gerenti dah bergolek atas katil tapi dekat sini kalau tak masuk pukul 12.00 malam tak masuk lagi ke dalam bilik..dan esok nya harus tido sampai pengsan. Dan mula lah pakcik membebel..atau mengejutkan kita macam budak budak nak kesekolah. adess...Semalam rasa nya pukul satu pagi terbangun, termimpi atau bermimpi lemas~ kerap sangat termimpi macam tu, yang nyata bila terbangun itu memang terbatuk batuk ~ seperti choking..huh..keadaan yang tidak menyenangkan  kerana time tu terasa saluran pernafasan rasa sempit giler. Yesterday I was like so desperate, kecewa dengan outcome yang tah haper haper. again siapa kita untuk menidakkan semuanya ~ qada qadar dan ujian dari ALLAH. makcik selalu lalai, selalu lupa, hanya ingat DIA kala dalam kesusahan. banyak dosa makcik pada DIA , semoga ALLAH ampunkan makcik dan keluarga makcik serta anak anak makcik dan menjauhkan kami dari semua bala dan kekufuran. AMIN. Syukur Alhamdulilah di atas semua kejadian, mengingatkan diri kita sebenarnya serta menginsafkan kita dan menjadikan kita lebih tawaduk, rendah diri sesama insan lain . Yang penting lebih mendewasakan kita serta lebih bertimbang rasa.

 photo 0c605dc8_zpsbed5122a.jpg
makcik tempek kan kembali resipi brownies nigella ini..tak boleh nafi, resipi ini memang sedap, simple tapi wallaaa especially bila kita guna kan good quality coco dan coklat.  As usual makcik tambah sikit sikit bahan lain untuk memberi kelainan pada cita rasa brownies ini sendiri, a little bit of blackcurrant and almond flakes...huh....boleh menambah lelemak yang sedia ada...tapi bila di telan....huhuhuhu...makan lah dengan mata terpejam..

Everyday Brownies- Credit to Nigella Lawson

1 1/4 sticks (10 tablespoons) unsalted butter
1 3/4 cups packed light brown sugar
3/4 cup unsweetened cocoa powder, sifted
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
Pinch salt
4 eggs
1 teaspoon vanilla extract
About 6 ounces milk chocolate, chopped into small nuggety chunks (or 1 cup chips)
Confectioners' sugar, to dust, optional

Special Equipment: Aluminium foil-lined baking pan or foil pan, about 13 x 9 x 2 inches
Preheat the oven to 375 degrees F. Melt the butter over a gentle heat in a medium-sized saucepan.
When it's melted, add the sugar, stirring with a wooden spoon (still over a low heat) to help it blend with the melted butter.
Whisk together the cocoa powder, flour, baking soda and pinch of salt, and then stir into the pan; when mixed (this will be a very dry mixture, and not wholly blended at this stage), remove from the heat.
In a bowl or jug, whisk the eggs with the vanilla extract and then mix into the brownie mixture in the pan.
Stir in the chopped chocolate and quickly pour and scrape into a foil-lined baking tin or disposable foil pan, spreading the mixture with a spatula, and cook in the preheated oven for about 20 to 25 minutes. It will look set, dark and dry on top, but when you feel the surface, you will sense it is still wibbly underneath and a cake tester will come out gungy. This is desirable.

for this one tak perlu lah explained memanjang..amat mudah dan senang bangat.. yang pentingnya vitamin rajin itu mesti ada...dan masak lah dengan penuh kasih sayang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...