Wednesday, August 18, 2010




Sesiapa saje yang empunya rumah ini..nak bagi tau anda mempunyai rumah yang cantik dan tenang. I wish to have rumah kampung seperti rumah ini.
WAWA INN - PLEASE UPGRADE YOUR ROOM & YOUR SERVICE

ok nak cerita ketidak puasan hati tentang wawa inn yang kat muadzam shah - PAHANG(because this is the only hotel yang dekat dengan bandar - whatever you call it - bandar atau pekan... if any of you ( the management) ada terjumpa komen ini please please please upgrade your place dan juga service anda. Nak komen juga tentang lady Boss yang tak berapa nak peramah dan kurang senyum dengan pelanggan hotel..ala ala sombong gitu and yes tokeh besar pun sama , sungguh tak mesra alam dengan pelanggan....hello kita bayar tau walaupun anda orang kaya dan banyak duit.Dengan sewa bilik RM100 semalam makcik rasa I can expect more than seperti gambar yang kat bawah ini. I hope Bandar Muadzam ada choice yang lebih baik di masa akan datang. Yes waiting for the new hotel soon.

Berbalik pada wawa inn ini.. bukan nak kondem bisness anda.. DIULANG KATA - TIDAK ADA MAKSUD UNTUK MEMBINASAKAN BISNESS ANDA YANG MAJU ITU cuma sebagai pelanggan saya rasa ada keperluan untuk pihak atasan untuk membaik pulih dan membersih setiap bilik yang di huni oleh pelanggan.


Nice place..memang jatuh cinta dengan kawasan ini. nice enviroment


tenang jer kat sini..

tapi yang tak elok nya :-


langsir yang koyak.. - boleh di maafkan

tapi ini.. sungguh tak menyenangkan

loya tekak makcik






and this one...oh please....tak susah sangat nak mencuci nya











tempat letak sabun... yuckkk


dan tempat letak colgate, berus gigi..





Towel yang di sediakan...sungguh lah kasar - boleh buat lap kaki dah.





yang ini plak - dah kebocoran...and i wonder kenapa tak di service.



PLEASE PLEASE PLEASE UPGRADE YOUR SERVICE

Acar Buah



jauh nun di penang makcik belajar membuat acar yang sedap ini. kredit kepada pakar membuat acar - babok ameng.

Any type of buah buahan kering - dicuci dan di toskan

makcik guna
5 kilo buah limau kasturi
di cuci, buang airnya, di gaul dengan sedikit garam dan gula.perap sebentar. kemudian di kukus sebentar - kira kira 30 minute. toskan dan kemudian jemur sehingga kering. kalau tak kering - masukkan kedalam peti sejuk - proses didalam 3 atau 4 hari mengikut keadaan cuaca.

1/2 kg buah kurma - buang biji dan di belah dua
1/2 kg buah tin (fig) - di potong kasar
beberapa bungkus buah buahan kering - anytype.. yang merah , kuning
1/2 kg buah bidara - di buang biji

bawang merah - anggaran 1/2 kilo (setengah bawang merah di blend dan ambil sedikit untuk di hiris)

bawang putih - anggaran 1/2 kilo (setengah bawang putih di blend dan ambil sedikit untuk di hiris)

halia - anggaran 1/2 kilo (setengah halia di blend dan ambil sedikit untuk di hiris)

cili kering dibuang biji cuci dan rebus kemudian di blend - mengikut rasa - nak pedas bubuh banyak
Cuka - tak perlu banyak
Cili Sos - 1 botol atau kurang ( kalau buahan banyak boleh guna satu botol kalau kurang guna setengah botol saja)
Gula/garam - mengikut rasa

segala bawang di blend dan di tapis airnya


tumis bawangan (blend dan hirisan) dengan minyak yang sederhana banyak (depend dengan jumlah bawangan) tumis sehingga garing dan naik bau. masukkan halia. ( yang di blend dan juga hirisan) tumis lagi sehingga naik bau. masukkan cili kering yang telah di blend. tumis lagi sehingga keluar minyak. setelah tumisan naik bau masukkan gula dan juga cuka. masak diatas api yang kecil sehingga tumisan berbau wangi. masukkan cili sos dan juga garam. (perasakan rasanya mengikut kesesuaian anak tekak) kemudian masukkan buah limau dan buah bidara. gaul rata dan biar kan masak anggaran 10 minit kemudian masukan buah buahan lain. gaul rata dan masak sehingga agak kering.

dah siap boleh lah buah hidangan di pagi raya dan juga untuk ole ole tetamu yang datang

DEATH BY CHOCOLATE



credit to mat gebu
Death By Chocolate Cake

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan mentega, dicairkan
3 biji telur, grea A
1 3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1 cawan air panas mendidih
1 cawan susu cair (mat guna jenama "Ideal")
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN GANACHE :-)
300 g coklat masakan*
1 camca teh mentega*
3 - 4 camca besar susu cair*(*satukan dan masak dengan kaedah double-boiler hingga coklat cair, kacau rata dan boleh digunakan)

BAHAN HIASAN :-)
Strawberry secukupnya
Chocolate curls secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan putar rata. Masukkan susu, garam dan mentega cair tadi, kacau rata.
2. Masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan kaedah kaup balik, hingga sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata, tuang dalam "bundt pan" berukuran 10 inci yang telah dilenser..boleh lihat contoh di sini....
3. Bakar pada suhu 160C selama 50 - 1 jam atau hingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan chocolate ganache, chocolate curls dan strawberry. Boleh dihidangkan.
4. Nak pesan, jika bakar guna tin aluminiun biasa, alas dasar tin dengan kertas minyak dan sapu dengan sedikit mentega dan bakar suhu pada 175C. Kalau guna tin yang warna hitam, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resipi, 160C...Selamat mencuba!.

Tuesday, August 17, 2010

SAMBAL STEAMBOAT

Try lah resipi ini..

20 biji cili merah/hijau - (kurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
6 ulas bawang putih -
1 sudu minyak bijan
3 sudu besar sos ikan
air limau kasturi atau cuka makan
air masak
gula

semua bahan ini diblend (kecuali air perahan limau kasturi) sehingga halus dan tidak nampak biji cili lagi. Masukkan air limau dan perasakan pedas manis nya..keep in peti sejuk.

YONG TAU FOO



Teringin benar nak makan Yong Tau Foo versi berkuah ini tapi makcik memang tak suka dengan sos yang manis ala ala yang di jual kat Sogo Food COurt sinun. Tak boleh nak masuk dek tekak. So makcik cipta sos sendiri

Bahan-bahan

segenggam cili kering - di buang biji - cuci
gula melaka atau gula apung
bijan di goreng tanpa minyak
1 sudu besar or kecil garam ( terpulang pada anak tekak masing masing)
4 cm belacan
3 cawan air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Sedikit Kicap manis (atau kicap soya which ever yang ada kat dapur)
sedikit bawang putih - anggaran 8 ulas
sedikit bawang merah - anggaran 6 ulas

Cara-cara
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang sederhana kecil .setelah naik bau angkat dan blend cili kering dgn air (sederhana banyak) . masukkan belacan , bawang merah , bawang putih, gula melaka dan blend lagi sehingga halus.

2. masakkan bahan kisar tadi didalam periuk dengan tambahan air sebanyak 2 cawan.

3. setelah mendidih, masukkan kicap manis or masin - untuk menghitam kan sos tersebut. biarkan mendidih sebelum memasukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

4. masukkan garam dan tambahan gula(jika anda suka manis).

5. Untuk hidangan Yong Tau Foo - saya cuma celur kan kangkong, sedikit fish ball dan sausage dan juga brokoli. Angkat dan toskan. letak dalam pinggan. Curahkan sos Yong Tau Foo, Taburkan bijan diatas sos Yong Tau Foo. Enak di makan panas panas.

Lebihan sos boleh di simpan didalam peti sejuk



jemput makan

Thanks Datuk and Datin

Terasa agak cepat masa berlalu. sebelum puasa we was on what so called travelling and holidaying. dari KL, Penang then ke Perak , then to Johor and then Pahang then balik ke Kl semula. Oh tak terkira yang lalu kawasan ke negeri sembilan or melaka . Its was a very nice trip ..even hanya kami berempat. me, my parents and my DahLing.

While we was in Penang..makcik bermalam di rumah yang sungguh The very very very nice humble datuk and datin. We was treated so good that terasa sungguh segan yang teramat . Sebab kesibukan datuk (because of his meeting in Perak) kita orang di order ke Perak siap dengan driver yang mengambil and with hotel accomodation lagi. sungguh teruja..we stop at kuala kangsar - with datin membeli belah kat tepi sungai itu. Terlupa nak amik gambar sebab teruja dengan barang barang yang dijual disana. then lepas check in kat hotel..again ada orang yang mengurus kedatangan kami..lepas makan then berehat sebentar and petang tu we all pergi bershopping..(terasa makcik macam dayang dayang yang mengiringi sultanah sedang berbelanja - sebab ada escort ler plak..terlalu banyak yang jadi perasaan segan dan malu..sebab layanan yang sungguh baik. Dan makcik berharap rezeki datuk dan datin murah dan berbahagia disepanjang hayat mereka dan di kurniakan kesihatan yang baik dan sentiasa dalam lindungan ALLAH.AMIN. (if they ever read this though i think they wont bother)

oh.. yes..I owe them so very big favour. Terlalu banyak kebaikan mereka.Hingga dari Perak hendak balik ke KL pun his driver yang menghantarkan kami. Hanya ALLAH yang dapat membalas kebaikan mereka. thanks so much datuk dan datin yang cute lagi jelita.

asal menyebut teringin nak makan ajer..the next day muncul lah


Durian yang enak.


the rambutans...so manis


manggis ..tak termakan


langsat - tak tersentuh sebab terlalu banyak makan durian dan rambuta

Thursday, August 12, 2010

When you fail you learn from the mistakes you made and it motivates you to work even harder - Natalie Gulbis

I need a good motivates Quotes to cheers my life ..again.
What motivates me in art is the ugly and beautiful nature of the truth. It has to be truthful and honest, even if it is ugly and grotesque - Corin Nemec

ok...its been a while..agak terlalu lama makcik tak singgah ke sini. Once I was so excited with this little place for me to hide. To expressed what inside me tapi kekangan waktu..atau mungkin kesibukan diri ..ok lah yang sebenarnya kemalasan melanda menyebabkan semuanya jadi tak bergerak. pendek kata semua perkara tidak bergerak. kesian sungguh bila kita bernyawa tetapi tidak tahu kita hidup untuk apa. seolah olah kita menunggu untuk hari kematian saja. To be exact life dalam offline mode. I felt down with everything. Trying hard for the perfect family, for the children that I love most , for the bright future that I wish they should have.Maybe I try so hard for that. And tanpa makcik realise its make me makin jauh from the everything.

oh...terlalu banyak ketidakan puasan dalam diri.. enough for now.

so makcik nak bagi tahu I ada mereka cipta satu resipi by accident - a dessert like pyramid cake desert but instead of whipping cream I used yogurt. And I love it. so tunggu lah picca yang tak seberapa itu bila makcik dah transfer ke sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...